Formule 1

Jacques Villeneuve van Verstappen-criticaster naar bewonderaar: "Max Verstappen is sneller dan Ricciardo"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 18 juli 2017 07:05

Jacques Villeneuve was de afgelopen seizoenen met regelmaat een grote criticaster als het Max Verstappen betrof. De wereldkampioen Formule 1 van 1997 had regelmatig kritiek op de jonge Nederlander en was niet altijd even mals in zijn kritiek. De 46-jarige Villeneuve is tegenwoordig als analist voor Canal+, Sky Italia en Quebec Radio bij alle Grands Prix aanwezig

Formule 1 2017 Jaques Villeneuve


Maar de kritiek die de Canadees in het verleden had, maakt langzaam maar zeker voor plaats voor bewondering. "Max heeft geleerd van zijn fouten", zei Villeneuve in een interview met Louis Dekker van de NOS.

Na de laatste race, de Grand Prix van Groot-Brittannië staat Verstappen nu als zesde geplaatst in de strijd om de wereldtitel, ruim achter teamgenoot Daniel Ricciardo. Gekeken naar de prestaties van Verstappen kan men het seizoen als verloren beschouwen, is Villeneuve het hier mee eens? "Nee, dat is een vertekend beeld", volgens Villeneuve. "Ricciardo heeft veel meer punten, maar Max is het hele jaar al sneller. Dat ziet iedereen. Daniel heeft het dit seizoen zwaar met hem."

Ook over de manier waarop de jonge Limburger van start gaat in de races is Villeneuve vol lof: "Max is volwassener geworden. Dat zie je ook aan zijn rijstijl", vertelde hij tegen Louis Dekker. Kijk bijvoorbeeld naar z'n start in Canada, als een kanonskogel van de vijfde naar de tweede plaats. We hebben vaker dit soort raketstarts gezien, maar meestal eindigden die in de muur, of in de grindbak. Hij heeft het onder controle. Mooi, agressief en net niet over het randje."

Zondag op het Circuit van Silverstone finishte Verstappen op P4 na een reeks van vijf races waar hij de finish niet haalde en soms zelfs niet eens de eerste bocht. Het geluk lijkt nu weer toe te lachen voor de Nederlander. Dit terwijl zijn teamgenoot Ricciardo de laatste zeven races vijf maal op het podium stond en een overwinning haalde. Is het gewoon domme pech? "Ricciardo heeft veel geluk gehad", zegt de voormalig wereldkampioen. "Verstappen had een flinke dosis pech. Dat is een feit en dat hoort bij deze sport, maar Ricciardo dwingt het geluk ook een beetje af. Hij is zo positief, zijn houding is opgewekt en opgeruimd. Als het geluk jouw kant opvalt, moet je het cadeautje wel kunnen uitpakken, de kans grijpen als hij zich voordoet. Ricciardo is daar extreem goed in. En hij kan ook beter omgaan met tegenslagen, denk ik."

Zoveel pech is ook slecht voor het zelfvertrouwen van een coureur. Heeft Villeneuve dat ook als Formule 1-coureur zo ervaren? "Ja, ik had ook zo'n jaar bij British American Racing. Verschrikkelijk frustrerend. Er was geen enkele race die vlekkeloos ging. Dan ga je op een bepaald moment gewoon voorspellen wat er kapot gaat en in welke ronde. Dus ik kan me goed voorstellen dat Max af en toe radeloos wordt. Het is loodzwaar, maar je moet door. Het recept: positief blijven en beseffen dat je de mooiste baan ter wereld hebt."

Na alle commotie rondom Carlos Sainz en zijn uitlating dat hij het niet helemaal ziet zitten om nog een jaar bij Scuderia Toro Rosso te rijden doken ook rondom Verstappen geruchten op. De Limburger zou zelfs al in onderhandeling zijn met Scuderia Ferrari. Wat zou in de ogen van Villeneuve het verstandigste zijn voor Verstappen of Ferrari? "Ik zie eigenlijk niet waarom Ferrari van Kimi Räikkönen af zou moeten", concludeerde Villeneuve. "Hij is echt niet veel slechter dan Vettel en scoort genoeg punten. Ferrari is sowieso geen team voor jonge coureurs. Maar ja, bij Max is dat natuurlijk geen probleem. Ze kijken niet naar leeftijd, maar naar ervaring. Of Max past bij Ferrari? Wie weet. Hij rijdt volwassener. Als hij zo doorgaat zou het op termijn kunnen."

Jacques Villeneuve had het als criticaster vaak gemunt op Max Verstappen:

Jacques Villeneuve niet onder de indruk van regenrace Verstappen: 'Niet overdrijven'

Jacques Villeneuve: ‘Mond houden en je werk doen’

Heeft Jacques Villeneuve de pik op Max Verstappen? "Heel gevaarlijk! Zo doen ze het in videogames!"

Niet weer vergeten een lot te halen voor de volgende trekking van de Staatsloterij? Kijk HIER vrijblijvend voor meer info over de volgende trekking

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS