Formule 1

Jacques Villeneuve stoort zich mateloos: 'Kubica was ondraaglijk, hij verdient geen F1-stoel'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 september 2017 10:04 • Print artikel

Jacques Villeneuve heeft Robert Kubica's comeback-poging bekritiseerd. Hij is van mening dat de Pool na zes jaar buiten de sport geen Formule 1-stoeltje verdient. Kubica's sensationele terugkeer naar de koningsklasse van de motorsport (na een zware crash tijdens een rally kwam zijn F1-carrière abrupt ten einde) bevindt zich in een laatste 'make or break'-fase.

Jacques Villeneuve


De 32-jarige coureur testte vlak voor de zomervakantie van de F1 op de Hungaroring voor Renault en liet zo zijn kunnen zien achter het stuur van een 2017-spec F1-auto. Het Franse team lijkt echter nog steeds een slag om de arm te houden over de vooruitzichten van Bobby K, in tegenstelling tot Villeneuve die glashelder is over wat F1 volgens hem met Robert Kubica zou moeten doen.

"Ik begrijp het eerlijk gezegd niet," zei de Canadees in een interview met F1nal-lap.be. "Wie heeft er na zes jaar ooit een aanbieding gekregen voor een comeback. Aan het eind van zijn carrière worstelde hij met Petrov. Hij won [in Canada in 2010] net als Maldonado, en wat heeft hij daarna bereikt?"

"Voeg daar nog bij dat hij niet honderd procent hersteld is en je vraagt je af hoe hij het aankan? Of misschien zijn de auto's gewoon te gemakkelijk te besturen.... Als hij zijn probleem niet had, zou hij geen tweede kans krijgen", voegde Villeneuve eraan toe.

Inmiddels gaan er geruchten dat Kubica in beeld is bij Williams. "Dat is schokkend! Het is gewoon een public relations-ding, en dat stoort me omdat er veel andere coureurs zijn die eerder in aanmerking zouden moeten komen, maar die geen tweede kans krijgen. Dat is moeilijk te verdragen. Maar het is geweldig voor hem, al heeft hij geluk."

Villeneuve bekritiseerde ook de persoonlijkheid van Kubica. Hij noemde diens houding 'respectloos'. "Hij was onze derde rijder toen ik voor Sauber BMW reed en eerlijk gezegd was hij toen ondraaglijk. Sociaal gezien was het erg moeilijk. Voor mij was het een zeer moeilijke periode."

"Je weet dat je respect moet tonen in de paddock. Je moet respecteren wat anderen hebben bereikt om het milieu waarin je werkt te respecteren. Het is dus moeilijk voor mij om iets positiefs te zien in zijn F1-comeback."Babe-box

Xtra

COLUMNS