Formule 1

Jacques Villeneuve haalt uit naar de stewards: "Dit is belachelijk!"

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 augustus 2017 15:57

Het agressieve rijden van Sergio Perez dat leidde tot de aanvaring met zijn Force India-teamgenoot Esteban Ocan, was ‘belachelijk’ volgens Jacques Villeneuve. De Mexicaan drukte zijn teamgenoot tegen de muur richting Eau Rouge. Het zorgde voor een lekke band bij de coureur zelf en Ocon verloor een stuk van zijn neus. Het was de tweede keer tijdens de bewuste Grand Prix van België dat het tweetal elkaar op dat punt raakte en beide keren was het Perez die de Fransman tegen de muur drukte. De stewards ondernamen geen actie, maar volgens Villeneuve was het volledig de schuld van de Mexicaan.

“Het maakt niet uit dat het zijn teamgenoot is”, reageert de Canadees tegen het Engelse Autosport. “Teamgenoot, geen teamgenoot, het moet niet gebeuren tussen twee coureurs. Je bet er niet om iemand in gevaar te brengen. Je kunt te laat remmen, een fout maken, oké, maar op het rechte stuk beweeg je niet heen en weer en knijp je, je doet dat gewoon niet. Het is belachelijk.”

“Een stuk carbon ging naar de buitenkant van de baan. Dat kan iemand in het publiek pijn doen. Dat moet stoppen. Dat soort bewegingen van Perez is niet racen, het is puur blokken. Je doet dat niet. Het is agressief. Het is vies gedrag.” Ocon was boos na de wedstrijd en zei dat zijn teamgenoot hem probeerde te vermoorden.

“Ja, Ocon hield niet in om zijn standpunt te verduidelijken, denk ik”, reageert de voormalig F1-coureur. “Het is ego, het is een intern gevecht om te zien wie de sterkste in het team is. Het is een ego-ding wat aan de hand is. Ocon had ballen, vooral bij de eerste. Wow, hij hield in. Dat was indrukwekkend.” Villeneuve was verbaasd dat de stewards geen actie ondernamen tegen Perez.

“Dit is het meest gevaarlijke wat je kunt doen in het racen en ze straffen dat nooit in de F1”, reageert de wereldkampioen van 1996. “Soms klappen mensen op elkaar, omdat ze het verknalden bij het remmen en ze vechten. Dat moet je niet bestraffen, maar ze kunnen dat bestraffen, omdat er een ongeval was. Dit was beschamend. Ze geven er geen staf voor, ondanks dat de FIA voor zoveel veiligheid gaat. Zelfs een 4-jarige kon het zien, dit is belachelijk.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS