Formule 1

Het DNA van de Formule 1 in gevaar: "De vraag is, hoe ver moeten we gaan?"

Uitgegeven door Wim Boekel • 1 juli 2016 09:01

Volgens Niki Lauda is het DNA van de Formule 1 in gevaar met de recente acties om de sport veiliger te maken. Waarbij de Mercedes-directeur ook zijn pijlen richt op de invoer van de Halo-cockpit in 2017. Met de keuze van de Halo boven de Aeroscreen van Red Bull, werkt de FIA nu aan een systeem waarover spoedig een beslissing genomen wordt over de invoer. Op dit moment vindt de test met het systeem Halo 2 plaats.


De invoering komt na de dodelijke ongelukken van Dan Wheldon, Justin Wilson, Maria de Villota en Jules Bianchi. Niki Lauda vindt het allemaal te ver gaan, zo laat hij tegen Motorsport Magazine weten: “Als je te ver gaat met dit soort dingen, is het geen wonder dat deze dagen minder mensen kijken. Ik denk, op een respectvolle manier, dat de DNA van de Formule 1 behouden moet worden en we zijn het langzaam aan het vernietigen als dw door gaan met het uitvinden van, wat voor mij, te veel veiligheidsmaatregelen zijn.” Het systeem heeft gemengde reacties ontvangen nadat Ferrari er tijdens de wintertests mee reed. Binnen Mercedes is Nico Rosberg overigens voorstande van een systeem, waar bijvoorbeeld Lewis Hamilton tegen de cockpitbescherming is.

De Oostenrijker die zelf in 1976 bijna zijn leven verloor tijdens een ongeval op de Nürburgring en voor de race nog pleitte voor veiligheidsmaatregelen, vindt nu dat de Formule te veel maatregelen krijgt en uiteindelijk de fans wegjaagt. “Vanwege de verbeteren van de auto en de banen, is de Formule nog nooit zo veilig geweest als nu. Dus nu is de vraag voor mij, hoe ver we kunnen gaan met de veiligheidsmaatregelen zonder de interesse van mensen kwijt te raken. Wanneer iemand zegt dat hij 40 miljoen dollar wil verdienen in een jaar met een gemakkelijke auto om te rijden en zonder risico, dan is dat niet de realiteit.”

Heb je al een staatslot voor de trekking van 1 juli (tot 18.00 uur): informatie over meespelen met de Staatsloterij


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS