Formule 1

Harde afspraken tussen McLaren en Toyota over Fernando Alonso: "Hij wil gewoon F1 racen en Le Mans winnen..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 februari 2018 12:41 • Print artikel

"Fernando is feitelijk beperkt tot alleen het rijden van de racewagen" zegt Brown tijdens een persconferentie. "Wat betreft zijn commerciŽle optreden, sponsorverplichtingen, zaken met dat karakter, is dat enorm beperkt. Hij krijgt zijn salaris van ons, we hebben een afspraak met Toyota gemaakt dat het hem is toegestaan om te racen met de auto, maar dat hij niet over de wereld gaat reizen voor Toyota voor commerciŽle verplichtingen." Wat betreft de beperking van de sponsorverplichtingen is dat voor de Japanse autofabrikant niet zo'n probleem zegt de Amerikaan.

Formule 1 2018 Fernando Alonso


"Toyota heeft niet veel eigen sponsoren, er zijn er ook geen die conflicteren met McLaren. Maar als ze een partner vinden die in conflict is met McLaren, kunnen we Alonso ook niet rond hebben lopen in competitieve sponsorkleding," vult de McLaren-directeur daar op aan. "En hij is als eerste en belangrijkste een McLaren-coureur en een Formule 1-coureur. Het WEC-programma, daar gaat hij naar toe om te proberen en het winnen van het kampioenschap, dat is wat hij wil. Wanneer je denkt aan Fernando, denk je als eerste aan hem als een McLaren Formule 1-coureur." Toch maakt hij zich geen zorgen dat de Spanjaard zich opbrandt, waarvoor Mark Webber waarschuwt.

"Ik denk dan 'wat zou hij anders in deze weekenden doen'?" zegt Brown. "Hij zou geen Formule 1-auto testen, hij zou niet in de simulator zitten, er is zo weinig wat we kunnen doen. We hebben alles wat we van hem nodig hebben voor de Formule 1, dus zijn er de weekenden dat hij in een go-kart zit, golft of wat hij dan ook wil doen. Dus in plaats daarvan zit hij gewoon in een Toyota WEC-auto." Met het racen in het endurance kampioenschap verwacht de Amerikaan ook niet dat zijn coureur zich langzaam terugtrekt uit de Formule 1.

"Ik heb zoiets nog nooit gezien," zegt Brown. "Hij racet of rijdt elk weekend. De helft van de tijd onder een andere naam, wanneer hij kart. Dus hij wil gewoon in raceauto's zitten. Ik denk dat dat hem fris houdt, het houdt hem gefocust. En dat is wat hij wil doen." Het is volgens de McLaren-coureur allemaal goed om hem scherp te houden: "Ik denk dat coureurs hun motivatie verliezen voordat ze te oud zijn. Ik ben niet degene die je voorschrijft: 'Je moet 18 zijn om in de Formule 1 te zijn; hij is nu bijna 20 jaar ouder'. Ik denk ook niet dat-ie 36 jaar oud is. Ik denk dat het allemaal om motivatie gaat. Als je kijkt naar Schumacher na een paar jaar pauze, hij zat dicht bij Rosberg die wereldkampioen werd en Schumi was zelfs al in de veertig. En dat is omdat Schumacher een niveau van toewijding en passie had voor rijden, waarbij andere coureurs de interesse gewoon verliezen. Mika is een fantastisch voorbeeld: 'een ongelofelijke coureur, maar hij zei wel: 'Ik ben klaar''. Ik denk dat Fernando goed is voorbereid, weet wat er nodig is om succesvol te zijn en niet de extra toewijding zou ten toon spreiden als hij niet dacht dat hij in beide disciplines niet op het hoogste niveau kon meestrijden. Ik weet niet zeker of het in een andere agenda staat, dat hij gewoon wil racen en Le Mans winnen!"

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS