Formule 1

Grote ontgoocheling voor Max Verstappen: "De beste start die ze ooit hebben gehad bij Red Bull"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 juni 2017 07:24

Max Verstappen is tijdens de Grand Prix van Canada met mechanische problemen uitgevallen. Op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal won Lewis Hamilton in zijn Mercedes de race voor zijn teamgenoot Valterri Bottas. Daniel Ricciardo werd in zijn Red Bull derde. “Helemaal ruk, ja echt. Opeens viel alle power weg. Ik wilde op het gas gaan en toen viel alles uit: het dasboard en ik kon ook niet communiceren, helemaal niks”, aldus een zwaar teleurgestelde Max Verstappen.

Formule 1 Max Verstappen

“Dat is enorm balen als je tweede ligt. De start was super. Ik had geen wielspin en het was volgens mij de beste start die ze ooit hebben gehad bij Red Bull. Ik heb niks gemerkt van de touche met Vettel, maar zoiets kan gebeuren. Uiteindelijk sta ik met lege handen, dus dat is enorm balen."

Max besluit: “Je weet dat de auto niet goed genoeg is voor plek twee, maar ik had dit vast kunnen houden, want als je ziet hoe moeilijk het is om hier in te halen dan was dat gewoon gelukt. Ik reed van Bottas weg dus dat kon je niet eens een gevecht noemen. Een podium had er hier gewoon ingezeten.”
Voor de start wordt duidelijk dat alleen Kevin Magnussen en Pascal Wehrlein op de superzachte banden de race aanvangen. De rest start de race op de ultrazachte compound.

Als de startlichten doven, is Max na een wereldstart erg goed weg en sluit hij achter leider Lewis Hamilton aan op P2. Na een paar bochten verliest Carlos Sainz de controle over zijn Toro Rosso en torpedeert Felipe Massa. Een safety car-situatie is het gevolg.

Bij de herstart probeert Max het meteen bij Hamilton, maar krijgt dan Bottas in zijn nek. Positiewisselingen zijn er echter niet. Sebastian Vettel heeft in de turbulente openingsfase schade opgelopen aan zijn voorvleugel en moet naar binnen voor een nieuwe neus. Vettel rijdt na zijn pitstop op superzachte banden en meldt even later over de boordradio dat hij opnieuw een deel van zijn voorvleugel kwijt is.

Max Verstappen RB13

Na tien rondjes is de top vijf: Hamilton, Max, Bottas, Ricciardo en Perez. Een ronde later zien we Max met technische problemen stilvallen Gefrustreerd zet hij zijn Red Bull Racing RB13 aan de kant. Wederom komt er, door zaken waar hij niks aan kan doen, een einde aan zijn race. Een virtuele safety car is het gevolg. Wat een ontzettende domper voor de snelle Limburger, die een podiumfinish in rook op ziet gaan.

Na de herstart krijgt Daniil Kvyat een drive through penalty, omdat hij voor de start de verkeerde positie innam, nadat hij niet op tijd van zijn plek wegkwam bij de start van de opwarmronde. De eerste pitstops dienen zich aan en Raikkonen is een van de eersten die de pits opzoekt.

Na de eerste serie pitstops ligt Hamilton op kop voor Esteban Ocon en Bottas. Hamilton en Ocon zijn echter nog niet gestopt. Daniel Ricciardo ligt vierde en heeft Sergio Perez in zijn nek. Bottas komt er maar niet langs bij Ocon. De Fransman houdt probleemloos stand en bewijst Lewis Hamilton daardoor een uitstekende dienst.

Als Hamilton in ronde 32 naar binnenkomt voor zijn enige stop behoudt hij de leiding en gaat hij met superzachte banden weer naar buiten. Ocon volgt enige momenten later en ook bij de jonge Fransman komen er superzachte banden onder zijn auto. P6 is de plek waar hij terugkomt op de baan. Fernando Alonso ligt in zijn McLaren achtste, maar is nog niet binnen geweest. Een stop werpt hem waarschijnlijk buiten de top tien.

Ocon dicht het gat naar Raikkonen, terwijl de bodemplaat bij Vettel beschadigd blijkt te zijn. Ricciardo, Perez, Raikkonen en Ocon rijden binnen vier seconden van elkaar en strijden voor de derde plek achter de Mercedessen die op een dubbelzege afstevenen.

In ronde 42 gaat Raikkonen nogmaals naar binnen en komt achter teamgenoot Vettel terug op P7. Alonso maakt ook zijn enige stop en valt buiten de top tien. Lance Stroll is in gevecht met Stoffel Vandoorne om P12 en de Belg verdedigt heftig. Stroll moet op het lange rechte stuk van het gas om een crash te voorkomen. Het gevecht om P3 is nog steeds niet gedaan. Ricciardo staat onder grote druk van beide Force India’s.

In de vijftigste ronde gaat ook Vettel nog een keer naar binnen. Beide Ferrari’s zetten de jacht in op beide coureurs van Force India. Door een slechte pitstop van Kvyat sluipt Alonso de top tien weer in. De Rus komt de pits niet meer uit en daarmee zit zijn race er op.

Perez krijgt te horen dat hij Ocon moet laten passeren, zodat de Fransman een poging kan wagen om Ricciardo in te halen. "Lukt dat niet, dan geeft hij de plaats terug." De Mexicaan geeft echter vooralsnog niet thuis. "Geef me nog een kans om Daniel aan te vallen. We komen nu in verkeer, er gaat een kans komen", reageert Perez.

Ondertussen lopen beide Ferrari’s snel in op de Force India’s en Vettel gaat aan zijn teamgenoot voorbij door een foutje van Raikkonen. Het gevecht om P3 is ongemeen spannend met vier auto’s binnen twee seconden. De Force India's zitten elkaar danig in de weg. Ocon valt aan, Perez countert en het is het Vettel die profiteert. De Duitser zit nu in de sandwich die Force India heet. Even later valt Alonso met een motorprobleem uit en verliest daarmee een WK-punt.

In de voorlaatste ronde pakt Vettel P4 van Perez af en even later wint Hamilton onbedreigd de wedstrijd voor Bottas en Ricciardo. Stroll behaalt zijn eerste punten door als negende te eindigen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS