Formule 1

Grootste belangen in overweging: "Alonso gaat voor het WK en om te winnen kan hij geen race missen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 13 februari 2018 15:39 • Print artikel

Het FIA World Endurance Championship heeft de 'grootste belangen' in het oog gehouden met de wisseling van de datum van de 6 uur van Fuji. Zo vertelt kampioenschapsdirecteur Gerard Nevue nadat de datum gewijzigd is zodat Fernando Alonso de wedstrijd kan rijden. Hierdoor is er een clash tussen deze wedstrijd en de Petit Le Mans, waardoor diverse coureurs als Nick Catsburg en Renger van der Zande in dat weekend een dubbele wedstrijd hebben. Andere grote namen zijn Mike Conway van Toyota, Harry Tincknell van Ford en Augusto Farfus van BMW.

Fernando Alonso


"We werken er hard aan om het belang van het kampioenschap te beschermen en dit is het eerste en belangrijkste wat we in overweging namen", zegt Neveu tegen Sportscar365. "Hoe kunnen we iemand als Fernando Alonso in ons paddock hebben, die racet voor Toyota en zeggen dat we zonder hem in de auto naar Japan gaan? Voor de Japanse fans, met respect voor wat Toyota doet en ook voor het kampioenschap is het logisch. Alonso gaat voor het wereldkampioenschap en om te winnen kan hij geen race missen. Als je het de Japanse fans vraagt, zullen ze erg blij zijn."

De verandering heeft al tot kritiek geleid bij diverse coureurs, die contracten hebben voor beide races. De Fransman zegt dat ze al contact hebben met de IMSA om de clash met de Petit Le Mans te voorkomen. "We begrijpen dat dit problemen veroorzaakt voor wat andere coureurs en mijn hoop is dat de IMSA misschien een manier kan vinden om de datum te verplaatsen", zegt Neveu. "We hebben een partnerschap met hen en we weten dat het lastig is om data te veranderen. We hebben de IMSA natuurlijk geïnformeerd en ze begrijpen het volledig."

Een woordvoerder van de IMSA-woordvoerder zegt dat het voor verschillende reden nog niet mogelijk is om de datum te veranderen. De reden hiervoor zijn onder andere de televisierechten en het eindejaarsbanket van de IMSA. Volgens de Amerikaanse organisatie blijft de datum dan ook ongewijzigd voor de Petit Le Mans.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS