Formule 1

GP Japan: Rosberg eenvoudig naar zege, Max Verstappen opnieuw op podium: weer P2! + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 oktober 2016 06:34

SUZUKA – Nico Rosberg heeft andermaal goede zaken gedaan in de strijd om de wereldtitel in de Formule 1. De Duitser van Mercedes won zondag de Grand Prix van Japan en vergrootte zo zijn voorsprong op zijn teamgenoot Lewis Hamilton. De Brit, tweede in het WK, moest gisteren op het circuit van Suzuka genoegen nemen met de derde plaats nadat hij er niet in was geslaagd Max Verstappen in te halen. De Nederlander van Red Bull Racing werd daarmee heel knap tweede voor de tweede keer op rij. Het team van Mercedes vierde ook feest. Het werd in Japan voor de derde keer op rij wereldkampioen bij de constructeurs.


Lewis Hamilton was erop gebrand tijdens de eerste meters meteen zijn slag te slaan, maar daar kwam niets van terecht. De Mercedes-rijder, tweede in WK achter zijn teamgenoot Nico Rosberg, verprutste zijn start en zakte van de tweede plaats terug naar P8. Max Verstappen daarentegen, die van P3 mocht starten na de gridstraf voor Kimi Räikkönen wegens een versnellingsbakwissel, kwam uitstekend van zijn plek en denderde als tweede door de eerste bocht.

Een andere rijder die een goede start was Sergio Peréz die na de eerste bocht van de zevende plaats was opgestoomd naar P3. Intussen kostte het Hamilton maar liefst zeven ronden voordat hij een plaats was opgeschoven en was Rosberg allang aan de horizon verdwenen. In de elfde ronde ging Verstappen, die werd opgejaagd door een steeds dichterbij komende Sebastian Vettel, naar binnen voor een setje harde banden omdat hij klaagde over een slechte linkerachterband.

Halverwege de race was Hamilton opgeklommen naar de vierde plek en lag Rosberg nog altijd op kop met Verstappen en Vettel achter hem. Overigens zocht Verstappen in ronde 29 voor de tweede keer de pitstraat op voor nieuwe banden (opnieuw harde compound) en kwam als vierde terug de baan op.

Vettel, op dat moment leider in de wedstrijd ging vijf ronden later naar binnen voor een setje softs en kwam vlak achter Hamilton terecht. Opvallend was dat de Duitser de enige was in de top vijf die softbanden liet monteren. Op dat moment waren nog achttien ronden te rijden en begon Verstappen - inmiddels terug op de tweede plaats - de hete adem van Hamilton te voelen. De Brit van Mercedes had banden die vijf ronden jonger waren en kwam steeds dichterbij aan de Nederlander.

Tegelijkertijd lukte het Vettel niet om op de zachte band Hamilton, die snellere rondetijden reed dan raceleider Rosberg, te achterhalen. Sterker nog, de Ferrari-rijder zag zijn achterstand zelfs iets oplopen. In ronde 46 van de 53 zat Hamilton aan de staart van de Red Bull van Verstappen. Met de ferm verdedigende Limburger slaagde de nummer twee van het wereldkampioenschap er maar niet in de tweede plek te veroveren en was de tweede plaats dus knap voor Verstappen. Wel scheelde het niet veel, want tijdens de ultieme inhaalpoging van Hamilton zorgde een verdedigende actie van Verstappen in de voorlaatste ronde ervoor dat de Brit rechtdoor schoot.

Nico Rosberg kreeg er niks van mee. Vooraan was de overwinning voor hem. Met nog vier Grands Prix te gaan en 33 punten voorsprong begint voor hem de wereldtitel steeds nadrukkelijker te gloren.

UITSLAG Grand Prix van Japan (Suzuka)
1 Nico Rosberg Mercedes 53 1h26m43.333s
2 Max Verstappen Red Bull/Renault 53 4.978s
3 Lewis Hamilton Mercedes 53 5.776s
4 Sebastian Vettel Ferrari 53 20.269s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 53 28.370s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 53 33.941s
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 53 57.495s
8 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 53 59.177s
9 Felipe Massa Williams/Mercedes 53 1m37.763s
10 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 53 1m38.323s
11 Romain Grosjean Haas/Ferrari 53 1m39.254s
12 Jolyon Palmer Renault 52 1 Lap
13 Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 52 1 Lap
14 Kevin Magnussen Renault 52 1 Lap
15 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 52 1 Lap
16 Fernando Alonso McLaren/Honda 52 1 Lap
17 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 52 1 Lap
18 Jenson Button McLaren/Honda 52 1 Lap
19 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 52 1 Lap
20 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 52 1 Lap
21 Esteban Ocon Manor/Mercedes 52 1 Lap
22 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 52 1 Lap

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS