Formule 1

Geruchtenmolen blijft maar draaien: wie verliest zijn stoeltje als Fernando Alonso plekje krijgt bij Toyota

Uitgegeven door Wim Boekel • 16 januari 2018 19:11 • Print artikel

De geruchtenmolen rond een deelname van Fernando Alonso aan de 24 uur van Le Mans blijft maar draaien. De Formule 1-coureur zou de legendarische race op het Circuit de la Sarthe rijden en mogelijk ook nog aanvullende races in het FIA World Endurance Championship. Dat betekent dat een Toyota-coureur daarvan het slachtoffer is en de naam die daar het meeste bij valt is José María López. Zelf verwacht de Argentijn dat hij komend seizoen in de Toyota TS050 Hybrid zit.

Jose Maria Lopez

De coureur maakte in 2017 de overstap van het WTCC naar de LMP1 met Toyota en had een lastig eerste jaar. López was bij diverse crashes betrokken en miste door een gebroken rug de race in Spa-Francorchamps. Daarnaast werd hij tijdens Le Mans nog eens overgezet naar de derde auto van het Japanse team. Ondanks alle geruchten rond Alonso blijft López alle vertrouwen houden in een terugkeer in het superseizoen met het team uit Keulen.

Mocht Alonso de 24 uur van Le Mans rijden, dan is het zeker dat één van de bestaande coureurs voor de race aan de kant gaat. Toyota heeft namelijk al bevestigd dat zij geen derde auto gaan inzetten. "Ik wacht op de definitieve aankondiging van de line-up", zegt López tegen Sportscar365. "Ik heb een contract voor de lange termijn, maar dingen kunnen snel veranderen. Er zijn wat geruchten dat Fernando gaat komen, maar uiteindelijk hou ik van het kampioenschap, ik hou van het rijden in de LMP1 en ik hou er ook van om een onderdeel van Toyota te zijn. Ik kijk er echt naar uit om het seizoen te beginnen."

López zegt dat hij hoopt te kunnen bouwen op het 'echt zware' kampioenschap van vorig jaar. Toch waren er ook hoogtepunten zoals de pole op de Nürburgring waar hij ook een van zijn twee podiums scoorde. "Ik heb zeker fouten gemaakt, maar daar heb ik van geleerd. Het was mijn rookieseizoen", zegt de Argentijn. "Ik heb daarvoor zelfs nooit in een LMP2-auto gereden en reed nooit een endurancerace. Ik moest er in korte tijd aan wennen, omdat ik teamgenoten had die echt snel waren. Maar aan het einde van het seizoen had ik echt vertrouwen. De snelheid was er. Ik moet gewoon proberen wat beter in het verkeer te worden. Volgend jaar is echt belangrijk voor ons. Het is het superseizoen en we hebben een goede kans om dit jaar Le Mans te winnen."

Recent tekende López een contract bij Dragon Racing in de Formule E. Toch heeft Toyota voor de coureur de prioriteit. "Het WEC is op het moment mijn belangrijkste programma", zegt de Argentijn. "Het belangrijkste is dat ik geen overlap heb, zodat ik mij aan beide series kan toewijden. Vorig jaar hadden we wel overlap. Het was één van de dingen die mij vorig jaar mijn stoeltje in de Formule E kostte."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS