Formule 1

Formule E: Na een bloedstollende race wint Sam Bird de eerste e-Prix in Rome.

Uitgegeven door Jessica Ratering • 14 april 2018 16:40 • Print artikel

ROME - Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule E werd er een e-Prix georganiseerd in Rome. Sam Bird wist deze ronde van het kampioenschap te winnen. Regerend wereldkampioen Lucas di Grassi pakte de tweede plek en André Lotterer mocht voor de tweede maal tijdens zijn carrière in deze elektrische klasse naar het podium.


De start van de race vangt rustig aan. Alle coureurs houden zich bezig met energie besparen, want het circuit vraagt veel van de auto’s. De heren Lucas di Grassi, Jean-Eric Vergne en André Lottere weten het spaarzaamst om te gaan met hun energiepunten, waardoor zij een ronde later dan de rest hun wagenwissel kunnen doen. Dit kan een tactisch voordeel opleveren.

Na de pitstop begint de strijd echt los te barsten. Nog steeds leidt Felix Rosenqvist de wedstrijd nadat hij de wedstrijd vanaf poleposition aanving. Op de tweede positie rijdt Sam Bird. Bird en Rosenqvist zijn de nummers twee en drie in het kampioenschap achter leider Jean-Eric Vergne. Deze race is een kans om in te lopen op de Fransman. Sebastien Buemi is dankzij een snelle wagenwissel in de top drie beland en dingt mee om een plek op het podium. Deze positie behoudt de Zwitserse coureur niet lang. Mitch Evans ziet een kans om Buemi in te halen en neemt de derde positie over. Dit zou weleens de eerste podium kunnen worden voor Evans.

Felix Rosenqvist bewijst maar weer dat de Formule E een mechanische sport is en moet zijn eerste positie opgeven vanwege een kapotte achterwielophaning. Sam Bird neemt daardoor de leiding over. De nummers één tot en met zes zitten superdicht op elkaar. Buemi en Di Grassi laten een prachtig gevecht zien waarbij de fanboost wordt ingezet voor extra power. Buemi zet als eerste de fanboost in om te verdedigen, maar na deze verdediging is het Di Grassi’s beurt om de extra powerboost in te zetten. De Braziliaan weet daardoor Buemi voorbij te gaan.

De top drie zit tot aan het einde van de wedstrijd dicht op elkaar en het venijn zit in de staart van de wedstrijd. Evans doet een aanval op leider Bird, maar door deze actie weet Di Grassi aan te sluiten bij de nummers één en twee en zo te wachten tot zijn kans komt. Die kans komt vlak daarna en Di Grassi neemt de tweede plek over van Evans. Inmiddels is André Lottere ook aangesloten en rijdt de top vier dicht op elkaar. De focus verschuift zich op de strijd om de derde en vierde plek. Evans weet zich goed te verdedigen, maar heeft niet voldoende batterij om met vol vermogen de finishlijn te halen. Erg zuur, maar Evans valt terug naar een negende positie. Lotterer plukt hiervan de vruchten en komt als derde over de finishlijn, na Sam Bird en Lucas di Grassi.

Jean-Eric Vergne pakt de vijfde plek en mag zich nog steeds leider in het kampioenschap noemen. Felix Rosenqvist is door zijn uitvalbeurt verder weg gezakt. De strijd om het kampioenschap lijkt nu te gaan tussen Jean-Eric Vergne en Sam Bird.

Uitslag E-Prix Rome, Race 1

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS