Formule 1

Formule 1: Robert Kubica blijft met beide voetjes op grond staan: "Ik zou het grote risico lopen dat..."

Uitgegeven door Peter Vader • 4 juli 2017 18:23 • Print artikel

Robert Kubica acht zijn kans om in de Formule 1 terug te keren zo’n "tachtig tot negentig procent", zei Kubica tijdens het Goodwood Festival of Speed tegen het Engelse Auto Express. Onlangs reed Kubica in een F1-bolide voor renault en afgelopen weekend gaf hij een demonstratie op het Goodwood Festival of Speed.

Robert Kubica

Kubica's F1-carrière kwam in het begin van 2011 tot stilstand toen hij ernstige verwondingen aan zijn arm opliep tijdens een crash bij een rally. De Pool kwam vorige maand al in actie tijdens een privé-sessie in Valencia. Kubica voltooide 115 ronden op het Ricardo Tormo Circuit in een 2012-spec E20 en was blij met zijn vooruitgang.
Kubica is zijn mogelijkheden aan het verkennen op een eventuele terugkeer op het hoogste platvorm. Kubica reed de E20 daarna nog eens tijdens een reeks ritten voor de Goodwood Hillclimb, deed nieuwe ervaring op in zijn huidige situatie en verduidelijkte dat hij alleen terug wilde keren als hij er honderd procent zeker van was dat hij op het hoogste niveau kon opereren.

Desalniettemin is hij van mening dat zijn recente test in Valencia het merendeel van zijn twijfels heeft verwijderd die in zijn hoofd rondgingen. "Dit klinkt misschien vreemd, maar ik ben geen 18-jarige rookie die voor elke prijs naar F1 wil," vertelde hij Auto Express. "Ik wil in F1 meedoen als ik er honderd procent zeker van ben, dat ik het werk kan doen. Dit is het doel dat ik graag wil bereiken. Voor mij zijn er nog een paar stappen te gaan en ik zal zien hoe ik reageer. Maar als je het merendeel van de twijfels die je op een dag hebt gehad, kunt uitvlakken, dan geeft je dat een fantastisch gevoel. En dat is wat er is gebeurd in Valencia. Ik kan niet zo maar in een F1 stappen. Ik zal het ook niet doen. Dat zou gek zijn. Het is niet omdat ik niet het gevoel heb dat ik het kan doen; ik voel gewoon dat ik het niet kan forceren.”

Robert Kubica vervolgde: "Het zou natuurlijk moeilijk zijn om nee te zeggen, maar na het ongeluk heb ik veel gewerkt op mentaal vlak aan mijn mentale instelling en de afgelopen maanden zijn de gelukkigste maanden van mijn afgelopen zes jaar geweest. Dat wil ik dus zo lang mogelijk vasthouden; door te vroeg in de F1 te springen zou ik het grote risico lopen dat dingen verkeerd gaan." Bij terugkeer naar de hoogste trede van de autosport zei Kubica: "Als je me zou hebben gevraagd hoeveel kans ik realistisch denk te maken op een terugkeer in de F1 [voor de test] dan zou ik mijzelf maximaal tien of maximaal twintig procent kans hebben gegeven. De klok draait door, we worden ouder, in de F1 gaat alles zo snel dat sommige mensen je al vergeten zijn,... niet iedereen, maar sommigen wèl... Omdat ik heel realistisch ben en met mijn voetjes op de vloer blijf, zou ik nu [na de test] zeggen dat ik een kans van slagen van tachtig tot negentig procent heb!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS