Formule 1

Formule 1: Hoe staat Max Verstappen ervoor na een welverdiende zomerbreak

Uitgegeven door Michel van Eunen • 11 augustus 2017 08:14 • Print artikel

We hebben een overzicht gemaakt van de verschuivingen in het veld ten opzichte van de eerste seizoenshelft van vorig jaar in het FIA Formule 1 kampioenschap. Welke teams hebben progressie geboekt, en wie hebben de steken laten vallen? De percentages geven een beeld van wat het team gedaan heeft ten opzichte van de concurrentie. Een laag percentage betekent niet per definitie dat een team slechter is geworden, het betekent dat de concurrentie dichterbij is gekomen.

Formule 1 2017 Max Verstappen


Het eerste getal achter een teamnaam zijn de punten behaald in de eerste seizoenshelft van 2016. Het tweede getal zijn de punten van 2017.

Ferrari - 224/318 ( +42 procent)
De mannen uit Maranello hebben een duidelijke progressie geboekt. Ze hebben het nieuwe reglement beter kunnen uitbuiten dan hun directe concurrenten. Afgaande op de eerste helft van het jaar maken ze absoluut kans op de titel dit jaar.

Mercedes - 378/357 ( -6 procent)
Dit geeft aan dat Mercedes zijn absolute heerschappij in de Formule 1 kwijt is. Het heeft redelijk wat ingeleverd ten opzichte van Ferrari. Wat wel meetelt in deze score is dat vorig jaar slecht begon voor Hamilton. De tweede helft scoorde hij beter voor het team. Desondanks scoort Mercedes nu minder punten dan in de eerste helft van vorig jaar.

RedBull - 223/184 ( -17 procent)
Het mag geen verassing heten dat Red Bull tot dusver minder punten heeft gescoord dan vorig jaar rond deze tijd. Buiten het feit dat ze er compleet naast zaten met het ontwerp van de wagen in de winter, is de betrouwbaarheid ook niet om over naar huis te schrijven met in totaal acht uitvalbeurten dit jaar.

Formue 1 2017 Max Verstappen


Force India - 40/101 ( +153 procent)
Dit team heeft ongetwijfeld de grootste stap gemaakt van allemaal. Met Sergio Pérez en Esteban Ocon heeft het een zeer sterke bezetting en een zeer betrouwbare auto. Meestal komt het team met een B-spec in de tweede helft van het seizoen, dus wie weet wat 2017 nog gaat brengen voor dit team.

Williams - 79/41 ( -48 procent)
Williams was vorig jaar een zeer constante puntenscorer. Dit jaar wil het echter minder lukken. Met een onervaren tweede coureur die zeer inconsistent rijdt, had het een zeer lastige eerste seizoenshelft. Het team lijkt het dit jaar af te leggen tegen Force India.

Torro Rosso - 45/39 ( -13 procent)
Het team mist dit jaar de vonk van Max Verstappen. Carlos Sainz heeft zijn goede trend van vorig jaar doorgezet. Echter wilt het met teamgenoot Daniil Kyvat niet zo lukken. Hij presteert te wisselvallig. Hij zal zich moeten verbeteren in de rest van het seizoen om zijn toekomst veilig te stellen in de Formule 1.

Haas - 28/29 ( +3 procent)
Vorig jaar deed het het voor een nieuw team zeer goed. Er werden punten gescoord en dat was uniek in de Formule 1: een nieuw team dat punten scoort. Dit jaar is de nieuwigheid eraf, maar de verwachte progressie is nog niet geboekt. Ze zijn intern bezig een solide basis te vormen voor de toekomst, en af en toe wat punten meenemen is dan meer dan welkom. Haas doet mee voor de lange termijn.

Renault - 7/26 ( +271 procent)
2016 was een verloren jaar voor Renault. Voortbouwend op de te slappe fundering van het toenmalige Lotus bleek niet te gaan. Er moest structureel gerenoveerd worden. Dit proces is in volle gang en in de tussentijd moet geprobeerd worden zo veel mogelijk punten te sprokkelen. Met het binnenhalen van Nico Hülkenberg hebben ze een consistente rijder. Met Jolyon Palmer is dat minder het geval. Hun tweede auto kan beter, en zal ook beter moeten. De progressie lijkt veel, maar is het logische gevolg van een zeer mager 2016 seizoen.

McLaren - 37/11 ( -70 procent)
Ronduit dramatisch. Aan de coureurs zal het niet liggen. De veel ervarener Fernando Alonso is meestal dan wel sneller dan de jonge Stoffel Vandoorne, maar dat ligt meer aan de kwaliteit van Alonso dan dat Vandoorne het zou laten liggen. De Honda motor is dit jaar wederom dramatisch. Meer dan dramatisch. Met wat geluk zou er misschien nog een paar puntjes gescoord kunnen worden, maar het geloof is er niet meer. Uiterst pijnlijk om een team als McLaren zo te zien lijden.

Sauber - 0/5 ( +veel)
Waar het vorig jaar nog moest vechten met Manor om een mogelijk punt, is elke gemorst er punt nu één voor Sauber. Tiende wordt het zonder meer in de eindstand, daar hoeft het team zich ook niet druk om te maken.

Ferrari en Force India mogen wel tot de winnaars van de eerste seizoenshelft genoemd worden ten opzichte van vorig jaar. Ze hebben ten opzichte van de rest in de winter het beste hun huiswerk gedaan en de grootste stappen gezet. Williams en McLaren hebben nog een berg werk te verzetten. Red Bull heeft dit werk reeds gedaan in de eerste helft van het seizoen en hopen tijdens de tweede helft te kunnen oogsten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS