Formule 1

Formule 1 feiten en cijfers: Alles wat je moet weten over de Grand Prix van China in Shanghai

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 april 2018 12:05

SHANGHAI - Na slechts enkele dagen rust gaat het F1-circus komend weekeinde verder in het Verre Oosten. Na Melbourne en Bahrein rijden de coureurs ditmaal in Shanghai. Vorig jaar ging de zege naar Lewis Hamilton maar waren alle ogen gericht op Max Verstappen die met een fenomenale rit vanaf P16 naar het podium reed. De grote vraag dit jaar is: kan Max dit jaar de overwinning pakken of domineert Hamilton opnieuw en sleept die zijn zesde zege binnen? En wat gaat Ferrari doen? Kan Vettel er drie uit drie van maken? Om optimaal voorbereid te beginnen aan het raceweekeinde, hieronder alle belangrijke informatie over de race en het Shanghai International Circuit.

Grand Prix China 2017 F1


Totaal aantal ronden: 56
Volledige raceafstand: 305.066 kilometer
Pitlane snelheidslimiet: 80 km/u
Op het 5,451 kilometer lange circuit met 16 bochten werd in 2004 voor het eerste een Formule 1 race gereden en de Chinese Grand Prix van vorig jaar was alweer de 14e editie.
Michael Schumacher is houder van het raceronderecord op Shanghai (1: 32.238), dat hij in 2004 met de Scuderia Ferrari neerzette.
Lewis Hamilton heeft het kwalificatieronderecord op zijn naam staan (1: 31.678), vorig jaar verreden met Mercedes in Q3.
Tijdsverschil met Nederland: 6 uur (GMT+8)

Het Shanghai International Circuit is één van de vele Formule 1-circuits ontworpen door Hermann Tilke, met een zeer kenmerkend element van hem: Een heel lang recht stuk gevolgd door een haarspeldbocht. Het 1,4 kilometer lange rechte stuk is het langste zogenaamde backstraight in de Formule 1. Net zo lang als elf voetbalvelden achter elkaar gezet. De huidige generatie F1 auto’s gaan meer dan 320 km/u op dit rechte stuk, dat zich tussen de bochten 13 en 14 bevindt. Een ander onderscheidend aspect van de baan zijn de zogenaamde "slakkenbochten", de bochten 1-4 en 11-13. De hoge snelheid van het lange rechte stuk in combinatie met deze scherpe bochten zorgt ervoor dat de teams altijd voor een dilemma staan omdat ze de hoeveelheid downforce die nodig is, moeten uitbalanceren voor de verschillende delen van de baan.

Wist je dat?
De grond waarop het Shanghai International Circuit is gebouwd, was oorspronkelijk een moerasgebied. Maar met een team van 3.000 technici die er dag en nacht aan werkten, duurde het slechts 18 maanden om deze topfaciliteit te bouwen.

Tijdens de Chinese Grand Prix zal de temperatuur tussen de 11 en 22 graden Celsius schommelen. De relatieve luchtvochtigheid varieert van 51 procent (lichtvochtig) tot 91 procent (zeer vochtig), met een dauwpunt variërend van 4 tot 16 graden. Het dauwpunt ligt zelden onder -3 graden. (droog) of boven 20 graden. (zwoel). Typische windsnelheden liggen tussen 2-23 km/u (windkracht 1 tot windkracht 3), en zijn zelden meer dan 31 kilometer per uur (windkracht 5). Sinds 2009 staat de race in het voorjaar gepland en is sindsdien vaak onder natte omstandigheden verreden. De onvoorspelbaarheid van het weer zorgt ervoor dat de Chinese Grand Prix altijd bijzonder interessant is om te kijken./Door Johann Petermann

Speel mee met het Chinese Grand Prix Spel 2018. Win minimaal 400 Euro aan prijzen!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS