Formule 1

Flavio Briatore vindt Formule 1 een baan voor watjes

Uitgegeven door Alfred Bakker • 10 september 2016 06:40

Flavio Briatore die voor zijn F1 periode zijn fortuin maakte door de winkels van Benetton-kleding populair te maken, laat weer van zich horen. De 66-jarige Italiaan is altijd omstreden geweest en zelfs enige tijd verbannen uit Italië en ook uit de Formule 1 vanwege schandalen en corruptiezaken. Briatore was weer eens aanwezig bij Formule 1 en kon het niet laten om enkele uitspraken te doen die hem in het verleden zijn reputatie als kleurrijk en controversieel bezorgden. Buiten het feit dat de flamboyante ex-teambaas het opnam voor Max Verstappen, dringt hij aan op meer toenadering naar de fans: Instagram verplichtingen voor alle rijders.


Flavio Briatore houdt de Formule 1 voor het steriel en afgesloten. Als hij er iets over te zeggen zou hebben dan zouden alle coureurs minstens 25 Instagram foto's voor de fans per weekeind moeten posten, zo niet dan volgt een straf. Briatore maakt weliswaar al zeven jaren geen deel meer uit van Formule 1, echter in Monza wierp de voormalig zo succesvolle manager weer eens een blik in de paddock.
Wat hij daar zag kon hem niet echt bekoren. Briatore behoorde in zijn tijd tot een van de meest kleurrijke en controversiële personages en dat is wat er op dit moment mist aan de huidige Formule 1. Voor hem is het: "te saai, te kunstmatig, te perfect, te bureaucratisch", zo verklaarde hij aan Sport Bild. In vergelijking met andere raceklassen werkt de koningsklasse van de autosport steriel, koel en afstandelijk. Figuren zoals Lewis Hamilton zijn zeldzaam. De huidige wereldkampioen is een van de weinige coureurs die indrukken en beelden van zijn beroeps- en privé leven deelt met de fans via social media. Als het aan Briatore lag dan zou het ook voor de overige rijders verplicht worden om de excentrieke Brit na te doen. Daarmee wil de Italiaan bereiken dat de fans dichter bij de actie komen en ook eens een kijkje achter de schermen zouden krijgen, iets wat Formule 1 tot nu toe heeft weten te verbergen.

Alle teams willen rijders hebben die dezelfde PR-zinnetjes in de microfoons van de journalisten opdreunen. Dan komt er iemand als Max Verstappen, die een ex-Wereldkampioen als Jacques Villeneuve over de poten pist, dan spreekt iedereen weer over een schandaal. Zelfs Red Bull, met hun relaxte imago, zorgt ervoor dat de Nederlander zijn mond moet houden, zoals adviseur Helmut Marko het zegt: "De rijders krijgen een tik op hun vingers, net als op school, als ze zich niet netjes gedragen", Briatore schudt zijn hoofd. Van Verstappen en zijn harde rijstijl is Briatore een fan. "Hij geeft de sport nieuwe energie. Om zijn spectaculaire rijstijl te bekritiseren, is dom", meent de voormalige teambaas. Verstappen doet denken aan zijn voormalige beschermelingen Michael Schumacher en Fernando Alonso. Volgens Briatore heeft de Formule 1 dergelijke types nodig en minder straffen. Zoals het in de MotoGP gaat: "MotoGP is booming want dat is voor gladiatoren en Formule 1 voor Mozzarella." (vrij vertaald: "watjes")

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS