Formule 1

FIA: pas op Sebastian Vettel, straf bij volgende parkeertruc: "Regels al 20 jaar hetzelfde"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 april 2017 08:02 • Print artikel

MANAMA - De internationale autosportfederatie FIA heeft Sebastian Vettel gewaarschuwd dat zijn strategie om buiten de grid box te starten, zoals hij tijdens de Grand Prix van China deed, hem in de toekomst op een straf komt te staan. Het onderwerp kwam aan de orde tijdens een verhitte driver's meeting op vrijdag. Lewis Hamilton, Fernando Alonso en Felipe Massa bekritiseerden hun collega van Ferrari openlijk voor diens truc. Zij vroegen zich af waarom hij daarvoor niet was bestraft.

Sebastian Vettel Ferrari Grand Prix Bahrein


Race-directeur Charlie Whiting zei tegen de rijders dat het startreglement al meer dan twintig jaar hetzelfde is en dat er in die periode maar twee extreme gevallen zijn geweest waarin rijders zich links of rechts van hun grid box hadden opgesteld - Daniel Ricciardo vorig jaar in Japan (werd niet gemeld bij de stewards) en Vettel in China afgelopen week.

Whiting kon in Shanghai zien dat de Duitser niet op de goede plek stond en had daarvoor de start kunnen afbreken, waardoor Vettel gedwongen zou zijn geweest om uit de pitstraat te starten, maar koos ervoor hem het voordeel van de twijfel te geven en het voorval te melden bij de stewards. Die zeiden op hun beurt dat er geen straf hoefde te worden uitgedeeld.

Sinds de Grand Prix van China heeft de FIA het voorval onderzocht en in een groepsgesprek met al zijn stewards werd besloten dat een herhaling waarschijnlijk zal resulteren in een straf en dat alle rijders daarover nu zijn ingelicht.

Sergio Pérez wist dat Vettel zich op het randje van het toelaatbare begaf en voorziet een discussie als het nog eens voorvalt. "Charlie Whiting zei dat als het nog een keer gebeurt, je er niet zo makkelijk vanaf komt", aldus Pérez. "Ik hoop niet dat het eens gebeurt. Het zou onenigheid geven als een andere coureur een penalty krijgt. Wat is dan gezond verstand? Het is een lastige beslissing voor de stewards."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS