Formule 1

EU-richtlijn bedreigt de motorsport: "Mijn oproep is om de jobs en de industrie te beschermen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 oktober 2017 14:44 • Print artikel

De motorsport in de Europese Unie zal in een verzekeringscrisis belanden, tenzij bedrijven en werknemers in de autosport voor 20 oktober reageren op een EU-consultatie. Dat stelt de Motorsport Industry Association (MIA).

Formule 1 2017


De consultatie heeft betrekking op een dwingende regel die van toepassing is op alle 27 EU-lidstaten die in september 2014 door de rechtbank van de Europese Unie is bekrachtigd. Deze regel eist een verplichte, onbeperkte aansprakelijkheidsverzekering tegen derden die door iedereen afgesloten moet worden voor gemotoriseerd transport, op welke locatie dan ook. Dat omvat alles van berijdbare grasmaaiers en tractoren tot formule-auto’s en toerwagens, zelfs op particuliere ruimten, waaronder circuits, in geheel Europa.

Dit betekent dat crashes bij zowel motorsportevenementen als verkeersongevallen behandeld kunnen worden. Dat betekent dan weer dat de politie hierbij betrokken kan worden, zoals bij elk verkeersongeval. “Deze dreiging is reëel. Maak geen fouten, het kan alle motorsport ten gronde richten”, aldus Chris Aylett van de MIA. “Mijn oproep is om de jobs en de industrie veilig te stellen. Als je je werk in de motorsport wilt beschermen, dan moet je zeker zijn dat je werknemers reageren voor de deadline van 20 oktober. De EU biedt een optie, bekendstaand als optie 3, waar de verzekeringsvereisten alleen gelden ‘voor in het verkeer alleen’. Als we deze optie ondersteund krijgen, dan is de motorsport veilig.”

Aylett waarschuwt ook het Verenigd Koninkrijk. De Britten steven af op een Brexit, maar deze beschermt hen niet tegen de regel, zo legt de MIA-directeur uit. “De Brexit gaat niets veranderen. Als de business nu geen positieve actie onderneemt, dan gaat de motorsport ophouden en zitten we allemaal zonder werk of business. Er is geen tijd te verliezen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS