Formule 1

Eindelijk geen ellende meer: podiumplaats voor Max Verstappen (P3), Hamilton wint GP Spanje + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2018 14:51

MONTMELO - Het was nog even spannend in de slotfase maar Max Verstappen heeft zijn eerste podiumplaats van het seizoen binnen. De coureur van Red Bull Racing werd tijdens de Grand Prix van Spanje derde achter de beide Mercedessen. Lewis Hamilton werd met grote voorsprong winnaar.

Max Verstappen Red Bull Racing Grand Prix Spanje


En zo had Verstappen dan eindelijk weer een goed resultaat geboekt. Wel kwam dat mede dankzij een curieuze strategische beslissing van Ferrari. De Scuderia besloot Vettel tijdens een virtual safety car-situatie naar binnen te halen voor een nieuwe set mediumbanden. Toen hij terug op de baan kwam was hij zijn derde plek kwijtgeraakt aan de Red Bull-coureur. Verder was Mercedes ouderwets dominant. Hamilton was met achttien seconden voorsprong overtuigend winnaar geworden. Wat dat betreft leken de updates van onder andere Red Bull weinig uitgehaald te hebben.

Bij de start leek alles goed te gaan, maar nadat de top tien door de eerste bocht was gedenderd spinde daarachter Romain Grosjean die Nico Hülkenberg en Pierre Gasly meenam in zijn ellende. Vanwege de ravage op de baan kwam onmiddellijk de safety car op de baan. In ronde zes ging die van de baan en kon de race daadwerkelijk beginnen. Hamilton sloeg al snel een gat van dik drie seconden met Vettel die in de eerste bocht na de start Bottas had verschalkt.

Er ontspon zich in eerste instantie een saaie race waarin de top zes een langdurige optocht op de baan bracht. In ronde 18 werd het iets interessanter met de eerste pitstop van de race, uitgevoerd door nummer twee Vettel die een set mediumbanden liet noteren. Hij kwam vervolgens als de nummer zeven terug op de baan. Een ronde later kwam ook Bottas naar binnen voor een set mediums. De Fin kwam net achter Vettel terug de baan op.

Ondertussen voerde Verstappen de druk op bij Kimi Räikkönen. Vlak voor het opkomen van het rechte stuk zat de Nederlander vlak achter de Ferrari, daarna was het erop en erover. Maar dat kwam doordat de Fin problemen had met de turbo van zijn auto en daardoor drastisch snelheid verloor. Even later parkeerde moest hij zijn auto in pitbox van de Italiaanse renstal parkeren. Omdat Hamilton kort erna binnenkwam voor nieuwe banden kwam Verstappen aan de leiding.

Toen in de 34ste ronde ook de Red Bull-coureur nieuw rubber had laten monteren (mediums), kwam hij als de nummer vier terug op de baan. Zes ronden later werd Force India-coureur Esteban Ocon de vijfde uitvaller vanwege motorproblemen. Het zorgde voor een virtual safety car. Daarop kwam Vettel binnen voor een nieuwe set mediums en kwam achter Verstappen terug op de baan.

Bij de herstart was Verstappen iets te gretig en hij raakte met zijn voorvleugel de Williams van Lance Stroll. Daarbij brak een stuk aan de linkerkant, maar de Limburger kon verder. Vettel kwam nu dichterbij aan Verstappen. En toen werd Stoffel Vandoorne uitvaller nummer zes. Ook de Belg van McLaren had motorische problemen. Vier ronden voor het einde waren er ook motorproblemen bij Carlos Sainz.

In de slotfase kwam Vettel nog dichtbij aan Verstappen, maar de Duitser kon hem niet meer inhalen en zo werd Verstappen derde achter de ontketende Lewis Hamilton.

UITSLAG
P.	Coureur			Team		Tijd
1. Lewis Hamilton Mercedes 66 laps - 1:35:29.972s
2. Valtteri Bottas Mercedes + 20.593s
3. Max Verstappen Red Bull + 26.873s
4. Sebastian Vettel Ferrari + 27.584s
5. Daniel Ricciardo Red Bull + 50.058s
6. Kevin Magnussen Haas + 1 ronde
7. Carlos Sainz Renault + 1 ronde
8. Fernando Alonso McLaren + 1 ronde
9. Sergio Pérez Force India + 2 rondes
10. Charles Leclerc Sauber + 2 rondes
11. Lance Stroll Williams + 2 rondes
12. Brendon Hartley Toro Rosso + 2 rondes
13. Marcus Ericsson Sauber + 2 rondes
14. Sergey Sirotkin Williams + 3 rondes
15. Stoffel Vandoorne McLaren DNF
16. Esteban Ocon Force India DNF
17. Kimi Räikkönen Ferrari DNF
18. Romain Grosjean Haas DNF
19. Pierre Gasly Toro Rosso DNF
20. Nico Hülkenberg Renault DNF

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS