Formule 1

Droomdebuut Jarno Opmeer in Formule 4: twee podiums en zege tijdens F1 GP van Sotsji

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 mei 2016 08:05

SOTSJI - Jarno Opmeer heeft in Sotsji voor een daverende verrassing gezorgd. Het jonge racetalent uit ’s-Gravendeel maakte op het Russische circuit zijn debuut in de autosport. In de SMP F4 NEZ-klasse won hij de tweede race die werd verreden in het voorprogramma van de Formule 1.

Jarno (15) had een dag voor de races nog een tips gekregen van Max Verstappen die hem en de andere Nederlandse Formule 4-coureurs een kijkje achter de schermen gunde. “Max is supertof", zei Jarno. "Hij gaf een rondleiding bij Toro Rosso en legde van alles uit. Hij nam de tijd voor ons, echt super van Max. Ik heb heel veel indrukken opgedaan."


Jarno bezocht ook Renault F1 waar oud-Formule 1-coureur Vitaly Petrov een vijftien minuten durende toer gaf. "Er komt echt veel op je af in zo'n weekend." Zo moesten hij en de andere F4-rijders voor duizenden fans handtekeningen uitdelen tijdens een signeersessie op het olympische plein.

Dat Jarno in Sotsji sterk voor de dag zou gaan komen, werd al duidelijk tijdens de vrije training. Daarin zette hij prompt de snelste tijd neer. Het had hem zelf ook positief verrast. "Ik had nog nooit in Sotsji gereden. Het circuit is heel groot, heel breed, niet zoals de banen waar we getest hebben in de aanloop naar het seizoen."

Ook tijdens de kwalificatie liet de talentvolle coureur van MP Motorsport zich van voren zien. Hij reed de tweede tijd en had daarmee uitzicht op een goed resultaat tijdens de races. Een perspectief dat hij niet onbenut liet. "Ik had tijdens de eerste race een goede start en meteen een gat van twee seconden, maar toen had ik pech want de safety car kwam op de baan en raakte ik de voorsprong kwijt. Erger nog: de concurrentie profiteerde. Na de safetycar kon Richard Verschoor mij inhalen door gebruik te maken van de slipstream."

Maar Jarno wist niet van opgeven en bewees al snel dat hij nog meer in zijn mars had. Na een paar rondjes reed hij het baanrecord op een baan die hij nog maar net had leren kennen. Zijn ongekende snelheid bracht hem uiteindelijk een knappe tweede plaats tijdens zijn eerste autorace ooit. "Een mooie start van mijn carrière in de autosport."


Op zondag onderstreepte hij tijdens de tweede race zijn potentie. Jarno begon de race met een heel goede start, al sloeg hij deze keer een iets minder groot gat naar de nummer twee op de baan. Jarno: "Een concurrent deed een inhaalactie toen ik aan de leiding lag. Ik spinde en toen raakten we elkaar. Op dat moment lagen we ver voor op de rest, maar ik ging als derde pas weer de baan op. Daarna kwam er opnieuw een safetycar."

Even later pakte hij de tweede plaats terug. "Maar ik voelde dat er meer in zat, dat ik ook de eerste plek kon pakken. Ik rook mijn kans. Toen we nog zes rondjes voor de boeg hadden, waagde ik aan het eind van het rechte stuk een inhaalactie. Helaas lukte die net niet. De tweede keer ging het buitenom en lukte het wel! Toen reed ik aan kop, ik bleef daarna koel en won."


Eerste en tweede tijdens zijn eerste raceweekend in de autosport. Jarno sprak terecht van een droomdebuut. "Dat maakt het extra mooi. De bekers kregen we uit handen van F1-sterren. Op zaterdag was dat Kimi Räikkönen, en de tweede keer op zondag van Mika Salo. En dan het volkslied, dat Wilhelmus, dat was een beetje een vreemde ervaring. Ik zag mezelf op een groot scherm."

"Een overwinning tijdens mijn debuutweekend in de autosport is heel speciaal. Ook omdat ik een baanrecord reed, en in race 2 die Rus, die nu tweede werd, dat ik hem versloeg, Hij had vorig jaar de race gewonnen in Sotsji. Dat ik zo iemand versla in mijn eerste race is, dat is genieten."

Ook de Formule 1-teamleiding van Red Bull Racing had Jarno's overwinning in de tweede race gezien. "Ik heb een foto gezien waarop Helmut Marko (motorsportadviseur, red.) en Christian Horner (teambaas, red.) naar de tweede race aan het kijken waren. De race die ik won."

Jarno bedankt de crew van MP Motorsport, Henk de Jong, Sander Dorsman, Dick van der Wilt, alle sponsors, vader en moeder Opmeer, Atze Kerkhof voor zijn begeleiding in de simulator.

Jarno Opmeer wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door De Jong Verpakkingen, Profile Tyrecenter, DTC, Gerjoh Automatics, KNAF, Eurotrac, De Jong Ecocups, Kroonoil en Hankook.

De volgende race is op het circuit van Zandvoort tijdens de Pinksterraces op 14 en 15 mei.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS