Formule 1

Dreigend internationaal incident afgewend door Bernie Ecclestone: "Farce majeure"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 8 augustus 2017 02:12 • Print artikel

Dat de voormalige keizer van de paddock, Bernie Ecclestone, vreemde beslissingen nam in de jaren dat hij de scepter zwaaide over de Formule 1 was al bekend. Het organiseren van een Grand Prix in landen die zich weinig aantrekken van mensenrechten was er maar een van. Maar een actie uit 1985 zorgde ervoor dat er geen internationale rel uitbrak waarvan de F1 het middelpunt zou zijn. Voormalig wereldkampioen Alan Jones heeft onthuld dat hij werd betaald om zich ziek af te melden voor de Grand Prix van AustraliŽ om zo een internationaal incident te voorkomen.

Formule 1 2017 Bernie Ecclestone


Via news.com.au onthult Jones dat hij zich ziek meldde maar gewoon betaald kreeg door Ecclestone om de Grand Prix van AustraliŽ in 1985 te missen. Dit alles om een staking te voorkomen van duizenden Beatrice Food-medewerkers in de Verenigde Staten.

In Zuid-Afrika is de apartheid op dat moment op haar hoogtepunt. Beatrice, een Amerikaanse bedrijf, was de hoofdsponsor van het team van Jones, het toenmalige Haas Lola. Mensenrechtenactivist Jesse Jackson dreigde de organisatie met een staking door Afro Amerikaanse Beatrice-medewerkers als de auto van het team meedeed aan de race in Zuid Afrika. Het team kon de race niet boycotten vanwege contractuele verplichtingen, maar Ecclestone was niet voor ťťn gat te vangen en had een plannetje bedacht. De dag voor de race nam hij contact op met Jones.

Formule 1 2017 Alan Jones

©

"Nou, ik heb een ideetje", zei Ecclestone volgens Jones. "Als jij nu ziek wordt en niet kunt rijden dit weekend betalen wij jou het prijzengeld van de eerste plaats. Bezoek AustraliŽ en ga lekker naar huis." Jones geeft aan dat het F1-opperhoofd als uitleg voor het ziek melden had. Jones meldde zich ziek, Beatrice kreeg geen slechte publiciteit. "Als een coureur ziek wordt en niet kan rijden, rijdt de Beatrice-auto niet. Het is een farce majeure. Jesse Jackson hoeft niet op zijn zeepkist te klimmen en te roepen: 'Ik heb dat bedrijf geforceerd om terug te trekken' en hij kan geen staking rechtvaardigen omdat de auto niet gereden heeft", zou Ecclestone tegen Jones gezegd hebben.

De nu 86-jarige Ecclestone heeft veel kritiek gehad van de nieuwe Formule 1-eigenaren, Liberty Media. Eťn van de kritieken is het niet aanpassen van de sport naar het huidige medialandschap.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS