Formule 1

Debutanten Hofer en Ellis winnen de ADAC GT Masters seizoensopener op Oschersleben, Indy Dontje zevende!

Uitgegeven door Peter Vader • 14 april 2018 17:28 • Print artikel

OSCHERSLEBEN - Twee ADAC GT Masters nieuwkomers zorgden voor een grote verrassing bij de seizoensopener op de Motorsport Arena Oschersleben: de Audi-rijders Max Hofer (18) en Philip Ellis (25) van Phoenix Racing vertrokken in hun Audi R8 LMS vanaf pole position en wonnen de openingsrace van het twaalfde seizoen van de "Liga der Supersportwagen".

ADAC_Max_Hofer_winnaar_Phoenix_Racing

De Lamborghini coureurs Mirko Bortolotti (28) en Andrea Caldarelli (28) werden tweede met hun Lamborghini van het ORANGE1 by GRT Grasser-team na een heel spannende race. Hun achterstand op de winnaar was een schamele 0,245 seconde. De derde plaats was voor de broers Kelvin van der Linde (21) en Sheldon van der Linde (18), met een andere Audi R8 van het team van Montaplast by Land-Motorsport. "Een overweldigend moment," straalde winnaar Hofer, die zijn Audi al in de kwalificatie naar pole position had gereden. "Met deze kwalificatie kon onze dag al niet meer stuk, maar dat we ook in staat waren om deze startplaats om te zetten in een overwinning is erg motiverend voor de rest van het seizoen."

null

Pole debutant Hofer bleef bij de start vooraan
Hun basis voor de latere overwinning legden Hofer en Ellis al bij de start. Hoewel hij zijn eerste ADAC GT Masters-race reed, toonde polesitter Hofer geen zenuwen. De jonge Oostenrijker verdedigde tegen veteraan Bortolotti zijn leidende positie en zette zijn beste startpositie om in de leiding van de race. Het leidende duo probeerde weg te rijden van zijn achtervolgers en dat resulteerde in een strak duel tot de verplichte pitstop. De afstand tussen de Audi-rijders en de Lamborghini van Bortolotti was nooit meer dan 0,8 seconden. Zelfs toen teamgenoten Philip Ellis en Andrea Caldarelli de auto's overnamen, bleef de Audi aan de leiding, nog steeds verwikkeld in een heftige strijd. Die werd even onderbroken door een korte safety car fase vanwege de berging van de Honda NSX van Christopher Dreyspring (19) en Giorgio Maggi (20) van het Honda Team Schubert Motorsport. Daarna leidde Ellis tot aan de finish met een kleine voorsprong van 0,245 seconden op volger Caldarelli. De twee winnaars verzekerden zich ook van de eerste plaats in het Pirelli Junior klassement voor coureurs onder de 25 jaar.

ADAC_O_Montaplast_by_Land-Motorsport_Sheldon_brothers_derde

Van der Linde brothers derde
Kelvin en Sheldon van der Linde behaalden met hun derde plaats hun eerste gezamenlijke podium in de ADAC GT Masters. De broers sloten zich lange tijd aan in de strijd om de koppositie, maar kon het tempo niet meer volgen vanwege een langzaam leeglopende lekke band. De tweevoudig DTM-kampioen Timo Scheider (39), die samenreed met team-mate Mikkel Jensen (23), miste het podium met een achterstand van slechts 0,6 seconden. Scheider reed samen met de debuterende jonge Deen Mikkel Jensen in de BMW M6 GT3 van het BMW Team Schnitzer naar een vierde plaats. De top vijf werd voltooid door Luca Stolz (22) en Sebastian Asch (31) van het Team Zakspeed BKK Mobil Oil Racing, met de hoogst geklasseerde Mercedes-AMG.

ADAC_O_Indy_Dontje_zevende_MANN-FILTER_Team_HTP_Mercedes-AMG_GT3

Indy Dontje zevende
Zesde werden de Porsche coureurs Robert Renauer (33) en Mathieu Jaminet (23) van Precote Herberth Motorsport. Daarna was het Hollands glorie, want Mercedes-AMG coureur Indy Dontje (25) veroverde de zevende plaats. Dontje vormde een duo met Maximilian Buhk (25) op de auto van het MANN-FILTER team HTP. Ze werden gevolgd door Filip Salaquarda (34) en Frank Stippler (43), die debuteerden in de ADAC GT Masters met de Audi van het ISR team. Daarachter kwamen Jeffrey Schmidt (24) en DTM coureur Jamie Green (35) in een andere Audi als negende aan de finish. De tiende plaats en het laatste kampioenschapspunt ging naar de Mercedes-AMG van het duo Markus Pommer (27) en Maximilian Götz (32) van alweer het MANN-FILTER team HTP.

De overwinning van de Pirelli Trophy ging naar de in de ADAC GT Masters debuterende Jan-Erik Slooten (33), die in zijn Porsche 911 van het nieuwe team Iron Force by RING POLITIE, werd ondersteund door sportwagenveteraan Lucas Luhr (38).

null

Commentaar van de racewinnaars na afloop:

Max Hofer (Phoenix Racing Audi R8 LMS): "Ik heb een hoop druk van Mirko Bortolotti gehad. De Lamborghini was zeer sterk Op bepaalde delen van het cicuit had hij een klein voordeel, maar ik concentreerde zich volledig en keek niet om... Ik reed bewust steeds andere lijnen en maakte het hem dus zo moeilijk mogelijk en dat werkte uiteindelijk. Onze teamleden hebben dag en nacht gewerkt en ik ben erg blij dat we ze hebben kunnen compenseren met een overwinning."

ADAC_O_BMW_Team_Schnitzer_BMW_M6_GT3

Philip Ellis (Phoenix Racing Audi R8 LMS). "We winnen hier vandaag en dat hadden we nooit verwacht. We wisten dat we het potentieel hadden om vooraan mee te sturen, maar dat het voldoende was om te winnen, hebben we geen moment gedacht. Max heeft zowel in de kwalificatie als in de eerste stint, een geweldige prestatie neergezet. Tegen het einde van de race ging het hard tegen hard en ik heb er heel hard voor moeten knokken om de overwinning binnen te halen!"

null

Foto's: ADAC GT Masters

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS