Formule 1

De wederopstanding van Red Bull: deels dankzij de compromisloze tiener Max Verstappen

Uitgegeven door Alfred Bakker • 23 november 2016 18:43

Christian Horner, de 43-jarige teambaas van Red Bull Racing heeft een enerverend seizoen achter de rug. De Britse Formule 1-teambaas moest toezien hoe 2016 niet geweldig begon. De Oostenrijkse renstal dreigde na een matig 2015 af te zakken naar de subtop. Dat wil zeggen: totdat er een grote verandering binnen het team plaatsvond met de spraakmakende rijderswissel na de GP van Sochi in Rusland. Het Verstappen-effect werd meteen zichtbaar met de sensationele overwinning bij het debuut van Max Verstappen bij Red Bull Racing.



De interne competitie en het geloof binnen het team dat het na de zege van Verstappen kon strijden voor het podium nam toe, zeker na Ricciardo's poleposition tijdens de GP van Monaco. Horner is er veel aan gelegen om ook Daniel Ricciardo's eer en prestaties hoog te houden.

Hij benoemt het weliswaar niet, maar door de komst van de jonge Nederlander kreeg het team weer vertrouwen en won het aan kracht. Seizoen 2016 is het jaar van de wederopstanding van Red Bull maar zeker ook van een nieuwe legende in de racewereld in de vorm van een compromisloze tiener die maar één doel heeft: winnen!

Horner geeft toe dat hij bij de start van het seizoen bang was dat het een moeizame strijd zou worden om de top vijf binnen te komen, maar dat zijn team de tweede plek in de Formule 1 het constructeurskampioenschap heeft veiliggesteld, prijst hij zich gelukkig. De Red Bull-directeur begon met zijn ploeg aan 2016 met onzekerheden rondom de auto en de naar TAG-Heuer vernoemde krachtbron. Dat na alle problemen in 2015 waarin het team naar de vierde plek was afgegleden in de rangorde achter Mercedes, Ferrari en Williams. Hoewel het moeilijk was om Mercedes constant onder druk te zetten, heeft Red Bull een reuzensprong voorwaarts gemaakt en is daarbij Ferrari en Williams voorbijgegaan. Red Bull Racing is het enige andere team dan Mercedes dat de hoogste trede van het podium wist te bereiken. Verstappen won in Spanje, Ricciardo in Maleisië.

Horner vindt dat Red Bull trots kan zijn op zijn succes na het behalen van het vice-kampioenschap in constructeurskampioenschap in Brazilië. "Het vertegenwoordigt een enorme prestatie voor het hele team", aldus Horner. "We begonnen aan het seizoen met de gedachte: dat de top vijf binnenkomen nog lastig gaat worden. Maar de mannen hebben een geweldige auto gemaakt. De mensen bij Renault hebben in de winter een geweldige klus geklaard door deze motor af te leveren. Red Bull Racing is sterker en sterker gegroeid dit seizoen. Om op deze plek te staan en 14 podiums te hebben behaald inclusief twee Grand Prix-overwinningen laat zien dat het een ongelooflijk indrukwekkend seizoen is geweest voor het hele team."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS