Formule 1

De teamorders bij Mercedes: Hamilton-Bottas! Wie is eerste rijder en wie de tweede...? "Ergste wat er is"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 19 april 2017 15:06 • Print artikel

Valtteri Bottas moest zijn teamgenoot Lewis Hamilton laten passeren tijdens de Grand Prix van Bahrein. De Fin had geen andere keus dan de teamorders van het Mercedes AMG Petronas F1-Team op te volgen, iets wat hij niet van ganser harte deed. De Mercedes coureurs reden beide met een ander strategieplan. Duidelijk was te zien hoe Bottas van het gas afging om de Brit voorbij te laten gaan.

Formule 1 2017 Mercedes AMG Petronas


De Fin ging tweemaal aan de kant voor zijn teamgenoot op het Bahrain International Circuit, de tweede keer liet hij het gas los in bocht dertien, tien rondes voor het einde. Hiermee stond Bottas zijn tweede positie af aan Hamilton. De Brit had volgens het team de beste papieren om de leider in de wedstrijd, Sebastian Vettel, in te halen tijdens de laatste stint van de race.

"Ik ben een coureur", zei Bottas na de race. "Als je verteld wordt dat je, je teamgenoot voorbij moet laten gaan, is dat het ergste wat je kunt horen. Maar er was meer potentie voor Hamilton om Vettel in te halen. Dus ik begrijp de beslissing van het team. Persoonlijk is het moeilijk, ik moet uitvinden waarom ik de snelheid niet had."

Bottas ging de Grand Prix van start op pole-positie , maar had de hele race niet de snelheid en had te kampen met overstuur. Een kapotte generator op de grid zorgde voor te veel spanning op de banden en oververhitting van de achterbanden in de eerste stint. Bottas geeft toe dit ook ondervonden te hebben in de opvolgende stints.

"Mij was verteld dat er een probleem was met de bandendruk vanaf de start", gaf Bottas aan. "Daarom gleed ik rond vanaf ronde twee en vond Vertel een manier om druk te zetten. Ik probeerde de eerste stint te verlengen om zo voor de tweede plaats het probleem te minimaliseren. Ik worstelde rond en gebruikte de safety-car periode om de pit in te duiken. Tijdens de tweede stind had ik nog steeds last van overstuur. Minder dan ervoor maar genoeg om lastig te zijn. Zelfs in de laatste stint met een hardere compound had ik overstuur. Het was een rare race voor mij. Een derde plaats is prima maar het was geen goede dag".

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS