Formule 1

De stand van zaken in 2018 na vijf Grands Prix, Max Verstappen op P6, maar wie staat nu precies waar? + Overzicht

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 22 mei 2018 09:30

De start van het Formule 1 seizoen 2018 laat meteen al zien dat de rangorde er dit jaar wel eens heel anders uit zou kunnen zien aan het einde van het 2018-kampioenschap. Zowel bij de coureurs als bij de teams zijn er interessante ontwikkelingen gaande die voor de fans de sport alleen maar interessanter maken. Voor de teams en coureurs wordt het lastiger, zeker met het oog op een aantal aflopende contracten en de jacht op de eventueel beschikbare plekken in een ander team, oftewel Silly Season wordt er eentje om van te smullen.

Formule 1 2018 Max Verstappen


Al een tijdje blijft de naam blanco op de stippellijn bij het contract voor seizoen 2019 van Lewis Hamilton met Mercedes. Evenals die van Daniel Ricciardo bij Red Bull. De beslissing van deze twee coureurs zal een ware verschuiving in het veld teweeg brengen. Veel jonge talenten staan te springen om een plaatsje in de Formule 1 te bemachtigen, terwijl een aantal "veteranen" hun keuzes moeten maken. Vandaar dat het nu meer dan ooit belangrijker is om te scoren en daarmee de aandacht te vestigen op jezelf als coureur en wat je kan betekenen voor een team.

Wat opvalt is de verschuiving in het middenveld. Fernando Alonso scoort waar hij kan, maar weet nog niet wat de toekomst brengt bij McLaren. Toch staat de Spanjaard op P7 in het kampioenschap met 32 punten, 1 punt minder dan Max Verstappen. Haas F1 en Renault Sport lijken het te gaan uitvechten samen met McLaren voor wat betreft de strijd in het middenveld. Kevin Magnussen zet zich duidelijk op de kaart met zijn prestaties en dat betaalt zich uit. De Deen staat inmiddels in de top-10, op gelijke hoogte met Carlos Sainz en achter Nico Hülkenberg. Het verschil tussen The Hulk en K-mag is slechts drie punten.

Formule 1 2018 Kevin Magnussen


De nummer vier in de strijd om de constructeurstitel in 2017, Sahara Force India, beleeft een moeilijk begin van het seizoen en stelt wat teleur tot nu toe met hun zevende plek in 2018. Pech en prestatie lijken Sergio Perez, die op dit moment op P11 staat in de strijd om de wereldtitel bij de coureurs, en Esteban Ocon te achtervolgen. Ocon vertoeft op dit moment met 1 punt op P17. De Fransman staat op gelijke hoogte met Brendon Hartley die enorm tegenvalt volgens insiders en zou moeten vrezen voor zijn stoeltje.

Grote verrassing is Sauber F1. De Zwitsers doen het uitstekend en velen lijken dit over het hoofd te zien. Het talent Charles Leclerc laat zien wat hij kan in de F1 en prijkt op P13 met negen punten en dat is één punt meer dan Stoffel Vandoorne. En hij staat slechts drie punten achter Pierre Gasly. Inmiddels zijn de 'Alfa's' het team van Williams als hekkensluiter gepasseerd en kloppen aan de deur bij P8, Scuderia Toro Rosso. Het verschil met het team uit Faenza is slechts twee punten. Toro Rosso hoopt op verbetering in Monaco en zo weer richting de top-5 te rijden. De Honda-motoren hebben nog niet elke race hun potentieel kunnen tonen.

Formule 1 2018 Toro Rosso


Bij de top in het veld zijn geen spectaculaire verschuivingen. Op dit moment lijkt de pikorde vooralsnog gehandhaafd, hoewel Mercedes moet oppassen voor Ferrari en Red Bull de boel op de baan tracht te houden en volop probeert om de aansluiting met de kop niet te verliezen. Max Verstappen maakte veel goed met zijn podiumplaats in Spanje en staat inmiddels weer op P6 met 33 punten, veertien punten achter zijn teamgenoot Daniel Ricciardo en één punt voor Alonso.

De strijd gaat verder in Monaco op zondag 27 mei om 15:10u Nederlandse tijd.

Stand wereldkampioenschap Formule 1 2018 voor coureurs na vijf Grands Prix:

P.  Coureur		Team				  Punten
1. Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Motorsport 95
2. Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 78
3. Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Motorsport 58
4. Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari 48
5. Daniel Ricciardo Aston Martin Red Bull Racing 47
6. Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing 33
7. Fernando Alonso McLaren F1 Team 32
8. Nico Hülkenberg Renault Sport Formula One Team 22
9. Kevin Magnussen Haas F1 Team 19
10. Carlos Sainz Jr. Renault Sport Formula One Team 19
11. Sergio Perez Force India F1 Team 17
12. Pierre Gasly Red Bull Toro Rosso Honda 12
13. Charles Leclerc Alfa Romeo Sauber F1 Team 9
14. Stoffel Vandoorne McLaren F1 Team 8
15. Lance Stroll Williams Martini Racing 4
16. Marcus Ericsson Alfa Romeo Sauber F1 Team 2
17. Esteban Ocon Force India F1 Team 1
18. Brendon Hartley Red Bull Toro Rosso Honda 1
19. Romain Grosjean Haas F1 Team 0
20. Sergey Sirotkin Williams Martini Racing 0



Stand constructeurs kampioenschap Formule 1 2018 na vijf Grands Prix:

P. 	Team 					Punten
1. Mercedes AMG Petronas Motorsport 153
2. Scuderia Ferrari 126
3. Aston Martin Red Bull Racing 80
4. Renault Sport Formula One Team 41
5. McLaren F1 Team 40
6. Haas F1 Team 19
7. Force India F1 Team 18
8. Red Bull Toro Rosso Honda 13
9. Alfa Romeo Sauber F1 Team 11
10. Williams Martini Racing 4

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS