Formule 1

Circuitontwerper Hermann Tilke belooft F1-fans veel goeds: 'Heel opwindend'

Uitgegeven door Jeroen Scholte • 13 januari 2015 10:54

Circuitontwerper Hermann Tilke is vol vertrouwen dat zijn aanpassingen het authentieke karakter van het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico City niet hebben aangetast. Het circuit werd voor het laatst door de Formule 1 aangedaan in 1992 maar keert komend najaar terug op de kalender. Momenteel wordt het verbouwd zodat het binnenkort weer aan alle moderne eisen zal voldoen.


Zo wordt er een nieuwe pitstraat aangelegd. “En ook de paddock wordt vernieuwd, maar er is alleen niet veel ruimte,” zegt de Duitser tegen Foxsports.com. "Aan het einde van het rechte stuk hebben we de nodige nieuwe bochten aangelegd, omdat dat voor de toeschouwers goed te zien zal zijn. We verplaatsen de ‘snake’, een aantal snelle bochten achter elkaar, naar de binnenkant. Het wordt een kopie van de originele bochtencombinatie want die was succesvol. Het ontbrak er echter aan veiligheid, er was geen uitloopstrook. Er is ook een stadiondeel, waar concerten gegeven worden. Daar zullen we de auto’s ook doorheen leiden. Dat wordt een langzame sectie, voor de fans, en daar zal veel actie te zien zijn.”

Tilke heeft het er maar druk mee. De zestigjarige voormalig Touring Car-coureur is momenteel namelijk ook bezig met het Baku Street Circuit in Azerbeidzjan, waar vanaf 2016 de Grand Prix van Europa nieuw leven in zal worden geblazen. Zoals wel vaker in Tilke’s loopbaan als circuitontwerper heeft hij echter te maken met kritiek op zijn ontwerp. Het vrijgegeven voorbeeld van de layout van het circuit werd al snel bestempeld als saai en op een aantal plekken veel te smal.



Tilke is het er niet mee eens. “Het wordt veel spannender dan op de plaatjes,” meent hij, “dan zie je bijvoorbeeld geen hoogteverschillen. Je moet het circuit dan ook in drie dimensies zien. Het gaat erg stijl omhoog in het oude deel van de stad, daarna gaan we langs de oude stadswal uit 1200: het zal echt heel opwindend worden. Het is een tijdelijk circuit en zal uitsluitend bestaan uit bestaande wegen. Het wordt een hele snelle baan, heel anders dan andere banen. Onvergelijkbaar met Monaco of Singapore, het wordt echt uitstekend.”

Het resultaat van Tilke's meest recente inspanningen kunnen we bewonderen op 1 november, wanneer de Grand Prix van Mexico plaats zal vinden. Een exacte datum voor de Baku European Grand Prix, die pas volgend jaar plaats zal vinden, is nog niet bekend.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS