Formule 1

Circuit Zandvoort kan vanaf 2020 een F1 GP organiseren: "We moeten een groter consortium hebben om..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 20 november 2017 19:02 • Print artikel

Zandvoort kan vanaf 2020 volgens de eigenaren van Circuit Zandvoort, een Formule 1-race houden. De haalbaarheidsstudie werd vorige week afgerond, samen met de Gemeente Zandvoort en representanten van de baan zelf. In de studie werd gekeken naar de organisatorische en logistieke vereisten voor het organiseren van een Grand Prix, alsmede wat de financiële voordelen zijn voor de organisatie van een Formule 1-evenement Max Verstappen op Circuit Zandvoort.“Ik geloof dat Liberty Media naar een manier kijkt om de sport attractiever te maken en ik denk dat ze weten wat ze moeten doen”, zei Bernhard van Oranje tegen het Engelse Autosport. “Naar mijn mening behoort een ‘old school’ racebaan op de kalender inclusief de uitdagende eigenschap dat als je buiten de baan raakt, je in het gravel beland. Het is geen verassing dat Zandvoort de meest populaire baan is onder de DTM-coureurs. Het is een uitdagende baan en daarom leuk om te rijden en leuk voor de fans om naar te kijken. Dus ik denk dat de baan binnen de strategie past. Verwacht niet dat het evenement voor 2020 plaatsvindt, maar daarna is het een realistisch scenario.”

Op dit moment heeft het circuit een FIA Grade 2-licentie en het gaat tenminste 10 miljoen euro kosten om het Circuitpark Zandvoort op te waarderen naar een Grade 1-circuit. Deze licentie is nodig om een Grand Prix te mogen organiseren.

De F1-racedirecteur Charly Whiting bracht afgelopen zomer een ‘onofficieel’ bezoek aan de baan, wat volgens Van Oranje slechts leidde tot een paar beperkte voorstellen voor aanpassingen. Hieronder zaten een langere pitstraat en een groter pitgebied. Volgens de prins is nu de volgende stap om de ambitie met de regering en het bedrijfsleven te bespreken, om zodoende de nodige ondersteuning te vinden.

“We moeten een groter consortium hebben om een evenement als dit naar Nederland te brengen,” zegt de mede-eigenaar van het Circuit van Zandvoort. “Als dat positief is, gaan we samen zitten om te bekijken wat mogelijk is en waarbij we de ‘return on investment’ erin betrekken. De volgende stap is om te zien wat voor soort eisen er zijn. En we moeten natuurlijk een plek op de kalender zien te bemachtigen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS