Formule 1

BREAKING: Sergio Marchionne overleden! Groot verlies voor Ferrari en de mondiale auto-industrie

Uitgegeven door Peter Vader • 25 juli 2018 10:10

Al dagenlang waren er berichten in de pers over de gezondheidstoestand van Fiat Chrysler CEO Sergio Marchionne, maar CNBC meldt zojuist dat de Italiaan is overleden. Het is een groot verlies voor Ferrari en de mondiale auto-industrie.

Sergio Marchionne

Sergio Marchionne (17 juni 1952 - 25 juli 2018), was een Italiaans-Canadese bestuurder die voorzitter was van CNH Industrial, de voorzitter en CEO van Fiat Chrysler Automobiles, de voorzitter en CEO van Ferrari en ook voorzitter van Maserati. Hij is de voorzitter van het in Zwitserland gevestigde SGS en hij was van 2008 tot 2010 de niet-uitvoerende vicevoorzitter van de raad van bestuur van de wereldwijde bankgroep UBS, evenals de verkozen voorzitter van de European Automobile Manufacturers Association voor 2012 (voor het eerst gekozen in Januari 2006). Hij was ook lid van het Peterson Institute for International Economics en tevens voorzitter van de Italiaanse afdeling van de Raad voor de Verenigde Staten en Italië.

De inzichten van Marchionne, die werden opgemerkt vanwege zijn scherpe observaties van de automobielindustrie, varieerden van openhartige kritiek op de eigen producten van zijn bedrijf tot een hoog aangeschreven presentatie in 2015 getiteld Confessions of a Capital Junkie, waarin de voordelen van industriële consolidatie worden genoemd.

Marchionne werd algemeen erkend voor het omschakelen van de Fiat Group naar een van de snelstgroeiende bedrijven in de auto-industrie in minder dan twee jaar . In 2009 was hij instrumenteel in de Fiat-groep en vormde een strategische alliantie met de noodlijdende Amerikaanse automaker Chrysler, met de steun van de Amerikaanse en Canadese regeringen en vakbonden. Minder dan twee jaar later, keerde Chrysler terug naar de winstgevendheid en betaalde hij alle overheidsleningen terug. In 2014 fuseerden Fiat en Chrysler tot een nieuwe holdingmaatschappij, Fiat Chrysler Automobiles, nu de zevende grootste autofabrikant ter wereld.

Na complicaties door een operatie, trad Marchionne in juli 2018 af van al zijn functies en stierf hij een paar dagen later.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS