Formule 1

Beitske Visser zit niet bij de pakken neer, nieuwe kansen gloren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2013 18:17

Red Bull heeft afgelopen week de samenwerking met Beitske Visser beëindigd. De snelle jongedame uit Dronten kwam afgelopen seizoen in actie in de Formel ADAC Masters en boekte dit seizoen diverse topresultaten. Toch was dat voor de energiedrankengigant niet voldoende om de relatie voort te zetten. De droom om met Red Bull door te stromen tot het Formule 1-circus gaat in rook op, maar de talentvolle rijdster is niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten.


Beitske Visser begon op 5-jarige leeftijd met karting en doorliep alle klassen. In de Mini 60cc, Honda Cadet, ICA Junioren, KF3, Rotax Max Junioren en de KZ boekte de snelle dame vele successen, zowel nationaal als internationaal. Al snel bleek haar talent, ook bij de grote kartmerken. Het sterke Intrepid voegde Visser toe aan de line-up van fabrieksrijders. Als 15-jarige meisje nam ze het op tegen de snelste mannen op aarde. En niet zonder succes: zo won ze de WSK Master Series en eindigde Visser als tweede in de WSK Euro Series KZ2. Het jaar daarna stapte ze over naar de KZ1 en ook daar scoorde de jongedame veel topresultaten.


“Zonde, heel erg jammer”, was de reactie van Beitske Visser tegenover RaceXpress.nl. “Ik zag het wel een beetje aankomen want het seizoen was niet zo heel goed. Afgelopen week moest ik op het kantoor in Oostenrijk langskomen. Daar heeft Dr. Helmut Marko me verteld dat ze niet met me verder gingen. Hij heeft een half uur een duidelijke uitleg gegeven maar het blijft erg jammer!”

“Desondanks ben ik Red Bull zeer dankbaar voor hun ondersteuning. Ik heb veel geleerd. Zo kreeg ik een fitnesstrainer en leerde ik hoe je fit moet worden voor de Formule 1 en hoe je het beste kunt trainen. Ook heb ik de kans gekregen om in hun simulator te rijden. Het is jammer dat het ophoudt maar ik heb wel ontzettend veel geleerd. Dat neem ik mee in de rest van mijn carrière.”

In 2011 maakte ze, op 16-jarige leeftijd, met Praga haar autosportdebuut in de Supercar Challenge. En hoe! Ondanks haar beperkte ervaring boekte ze op Assen een sensationele zege in de brute bolide. Het daaropvolgende jaar maakte ze de overstap naar de Formel ADAC Masters, met dank aan sponsor City Challenge. Dat leverde haar twee zeges op, ondanks een zware rugblessure na een crash in Zandvoort.


Dit jaar scoorde Visser eenmaal een zege en een podiumplaats. Duidelijk was dat de Lotusbolide dit jaar over minder snelheid beschikte dan in 2012 het geval was. Waar het team vorig seizoen nog regelmatig met drie auto's in de top-5 stond, waren podiumresultaten dit seizoen uitzonderlijk, zowel voor Visser als voor haar teamgenoten. De concurrentie had een flinke stap voorwaarts gemaakt terwijl Lotus enigszins bleef hangen. Ondanks haar extra ervaring en steun van Red Bull, kon ze haar potentieel niet volledig benutten. Toch is het talent van Visser bij vele teams opgevallen en zijn er diverse nieuwe mogelijkheden op haar pad gekomen voor komend seizoen.

Nu de steun van Red Bull wegvalt, moet Visser op zoek naar sponsoring voor een vervolg van haar carrière in de autosport: “Nu moeten we zelf op zoek naar sponsors zodat we komend jaar weer kunnen rijden. We gaan er alles aan doen om een stapje hogerop te komen. Dat zorgt ook voor een hoger kostenplaatje dus we moeten de komende maanden hard aan de slag. Eén ding is zeker: ik geef niet op!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS