Formule 1

Aston Martin James Bond 007 in Nederland + FOTO's

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 januari 2012 15:02

Het Louwman Museum in Den Haag exposeert tot en met zaterdag 31 maart de Aston Martin V12 Vanquish uit de James bond-film Die Another Day. Pierce Brosnan bestuurt de auto voorzien van allerlei aanpassingen zoals een zelfregulerend camouflagesysteem, aan de voorkant gemonteerde hittegevoelige raketten, nachtkijkers, winterbanden met spikes, lasergestuurde vuurwapens, een kogelvrij carrosserie en dito ruiten. Aston Martin leverde zeven auto’s van het type V12 Vanquish voor de film ‘Die Another Day’ uit 2002. Het Louwman Museum ontving onlangs op het gala van de Fédération Internationale de l'Automobile een prestigieuze prijs; de Heritage Award.


Drie standaard productie auto’s, voorzien van een 450 pk twaalfcilinder motor, werden gebruikt voor close-ups en opnames van het interieur. De overige vier werden ingrijpend aangepast om te worden gebruikt door het ‘special effects’ team voor de opnames van het gevecht van de auto met een groene Jaguar XJ8 op een bevroren meer. De tentoongestelde Aston Martin is een van de drie resterende gemodificeerde auto’s. Het aanpassen van deze auto’s nam zes maanden in beslag.


De achtervolgingsscènes werden opgenomen op een bevroren meer in IJsland. De weersomstandigheden (de koudste maand februari in meer dan vijftig jaar) waren perfect voor de opnames in maart 2002. Tijdens de opnames werd, op het meest spannende moment, met een knipoog naar de klassieke Aston Martin DB5 uit 1964 verwezen. In deze film wordt de schietstoel gebruikt om de auto weer op vier wielen te krijgen nadat deze enige tijd op zijn dak over het ijs is gegleden. De auto botst vervolgens met twee vijandige sneeuwscooters en vliegt met hoge snelheid een volledig van ijs gemaakt hotel binnen, achtervolgd door James Bonds aartsvijand Zao in de Jaguar XJ8.


Deze opnames namen in totaal zes weken in beslag, waarbij het ijshotel een schitterend decor vormde voor de twee aan elkaar gewaagde kemphanen.

De Aston Martin V12 Vanquish vervangt tijdelijk de originele Aston Martin DB5 uit 1964 uit de film Goldfinger, die tot de kerncollectie van het Louwman Museum behoort en die aan de basis ligt van de associatie van Aston Martin met James Bond. De Aston Martin DB5 wordt tijdelijk geëxposeerd in Beaulieu, het Britse Nationaal Automobiel Museum als onderdeel van een internationaal uitwisselingsprogramma

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS