Formule 1

Adrian Newey sloeg 'ongelooflijk' miljoenen-aanbod af: "Meer dan het dubbele dan bij Red Bull"

Uitgegeven door Wim Boekel • 9 januari 2018 15:58 • Print artikel

Ferrari deed Adrian Newey drie keer een aanbod om zijn diensten binnen te halen. De ontwerpgoeroe kreeg de laatste keer zelfs een enorm financieel aanbod van het Italiaanse F1-team, zo onthult de Brit. Newey ontwierp winnende auto’s voor Williams, McLaren en Red Bull en was altijd gewild in de wereld van de Formule 1. Het lukt het bedrijf uit Maranello dus telkens niet om hem binnen te halen.

Adrian Newey

“Het zat er drie keer dichtbij”, vertelde Newey tegen Sky Sports-verslaggever Natalie Pinkham naar aanleiding van de publicatie van zijn boek ‘Hoe bouw je een auto’. “Oorspronkelijk in mijn IndyCar-carričre, waar Ferrari besloot een IndyCar te bouwen, werd mij aangeboden om me bij hen te voegen als hoofdontwerpen van hun project. Maar het voelde niet goed, dus wees ik die af. Toen, veel serieuzer, bood Jean Todt me aan om in 1996 als technisch directeur te komen. Op dat moment had ik aanbiedingen om bij Williams te blijven, of mij te voegen bij McLaren of om te tekenen bij Ferrari. Ik dacht lang na, maar ik had op dat moment een jonge familie en ik besloot dat ik in het Verenigd Koninkrijk wilde blijven.”

Het meest recente aanbod van Ferrari kwam in 2014. Op het moment dat Red Bull het lastig had met de prestaties van de mindere motor van Renault. Het leidde tot slapeloze nachten van Newey. “Het werd duidelijk dat de Renault in het bijzonder, ver achter de Mercedes zat en tot een zeker hoogte Ferrari. Met geen duidelijk licht aan het einde van de tunnel”, herinnert Newey zich. “Het leek er niet op dat Renault de financiering er in wilde stoppen om het probleem echt op te lossen, wat deprimerend was. Dat gaf kopzorgen. Ik zat in een wat lastige positie. Ik wilde niet weglopen bij Renault, omdat het voelde als een thuis en ik was er met Christian Horner vanaf de start bij betrokken. Het team opbouwen uit het as van Jaguar tot waar het nu is. Ik wilde daarom niet weglopen, maar tegelijkertijd wilde ik niet in een positie zitten waar we met een hand op ons rug gebonden waren door de motorenafdeling. Het was een lastige beslissing."

"Ferrari kwam met een ongelooflijk aanbod, erg aanlokkelijk en het zorgde voor vele slapeloze nachten over wat ik moest doen en voor wie te gaan. Uiteindelijk voelde het fout om weg te lopen bij Red Bull.”

In zijn boek vertelt de ontwerper over zijn bezoek op de Toscaanse boerderij van Ferrari-president Luca di Montezemolo en het ongelooflijke aanbod. “We hadden serieus gesprekken en zijn aanbod was ongelooflijk”, vertelt de Brit. “Luca wilde mij de hele Ferrari-operatie geven, straat- en raceauto. De belofte was bijna een filmsterren levensstijl en het meest belachelijke financiële aanbod, meer dan dubbel het genereuze salaris wat ik al ontving bij Red Bull.”

Heb je hem al? Nog maar één dag voor de volgende trekking van Staatsloterij. Vergeet hem niet.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS