Formule 1

94.500 bezoekers komen naar Gamma Racing Day 2017 op TT Circuit Assen

Uitgegeven door Johan Vis • 7 augustus 2017 08:26 • Print artikel

94.500 mensen bezochten de zevende editie van de GRATIS toegankelijke GAMMA Racing Day op het TT Circuit Assen. Formule 1-coureur Nico Hülkenberg van het Renault Sport Formula One Team en Michael van der Mark van het PATA Yamaha WorldSBK Team stalen de show tijdens de demonstraties en handtekeningsessies. Het Dakarbivak, met onder anderen 2-voudig Dakar- winnaar Gerard de Rooy en Team ERU Prestige coureurs Tim en Tom Coronel en Maikel Verkade gaf een unieke inkijk in de zwaarste rally ter wereld terwijl 'World's fastest shopping trolley' van de Brit Matt McKeown een welkome ludieke toevoeging aan een bomvolle racedag bleek. De wedstrijden in de auto- en motorsport werden verreden onder fraaie weersomstandigheden en kenden in de meeste gevallen een spannende finale.

Gamma Racing Day 2017 op TT Circuit Assen

Team Streuer vierde
Met een overtuigend optreden heeft het Engelse duo Birchall, de broers Ben en Tom, de overwinning in het FIM Sidecar World Championship voor zich opgeëist. De Nederlandse topper Bennie Streuer, die met zijn Franse bakkenist Kevin Rousseau reed, werd vierde. De race werd vanaf het begin tot het eind door de combinatie Birchall gedicteerd. Aanvankelijk leken de Finnen Päivarinta-Kainulainen zich nog met de strijd om de eerste plaats te kunnen bemoeien, maar verder dan plaagstoten kwam het tweetal niet. Na een kwart van de race namen de Birchalls afstand en de Engelsen bouwden die geleidelijk verder uit. Achter de ruggen van de koplopers streden Streuer en Rousseau een gevecht met de Engelsen Holden en Wilkes. Hoewel de Nederlandse oud-wereldkampioen er alles aan deed, en zelfs tweemaal naast de Engelsen zat, wist hij ze niet te passeren en moesten Streuer en Rousseau genoegen nemen met de vierde plaats.

null

BOSS GP
Met zijn Torro Rosso STR1 F1 heeft de Oostenrijker Ingo Gerstl het publiek in vervoering gebracht bij de BOSS GP. Niet alleen het imponerende geluid van zijn formule 1 wagen maakte indruk op de vele tienduizenden langs het circuit, ook de wijze waarop hij de race naar zijn hand zette, dwong respect af. Met rondetijden die drie seconden sneller waren dan die van de naaste concurrenten, had Ingo Gerstl weinig te duchten. Dat werd aan het einde van de wedstrijd onderstreept met een grote voorsprong van maar liefst 27 seconden op Johann Ledermair, de Oostenrijker die zaterdag de eerste wedstrijd van de BOSS GP op zijn naam schreef.

null

YAMAHA R6-DUNLOP-CUP
In de laatste bocht wist de Belg Come Geenen de Duitser Christoph Beinlich te passeren en de overwinning in de Yamaha R6 Dunlop Cup voor zich op te eisen. Het publiek stond rechtovereind bij deze enorm enerverende wedstrijd. Vier verschillende koplopers waren er. Van hen reed Patrick Hobelsberger zes ronden aan kop, maar dat kon hij niet volhouden. Na de helft van de race zakte hij echter weg en kon nog maar net de derde plaats veilig stellen. Dat het aan kop spannend was, mag wel blijken uit de verschillen, tussen winnaar Geenen en de nummer vier, De Duitser Marco Feltz, zat amper 0.8 seconden.

null

Supercar challenge
Na 45 raceminuten een voorsprong hebben van 0.099 seconden op je naaste belager. Het was zondagmiddag de waarheid voor Willem Meyer. In de Supercar Challenge Powered by Hankook schreef hij met dit minimale verschil de spannende wedstrijd op zijn naam. Geen enkele maal wist hij gedurende de wedstrijd als eerste de finishlijn te passeren, maar in de laatste ronde greep hij de leiding en die behield hij tot op de streep. Roger Grouwels moest in de slotfase buigen, terwijl hij zich gedurende de gehele wedstrijd danig met de eerste plek had beziggehouden. Veertien ronden kwam hij als eerste van het startveld door, maar juist in de laatste ronde delfde hij het onderspit.
Bliezen ze zaterdag in leidende positie hun motorblok nog op, zondag nam de equipe Smiechowski/Dreyspring op prima wijze revanche. Met een klinkende overwinning in de Supercar GT Prototype Challenge onderstreepten zij hun klasse. Met een voorsprong van een halve minuut op vader en dochter Peter en Stéphane Kox sloten ze de wedstrijd af.

null

NKHTGT
Geweldig, wat een strijd lieten de historische toerwagens zien in de NK Historische Toerwagens & GT's. Tot in de laatste ronde werd aan kop van positie gewisseld. Onze landgenoot Bob Stevens maakte het Rhea Sautter in zijn Jaguar E-type bijzonder moeilijk, maar uiteindelijk moest de Nederlander het onderspit delven met zijn Lotus Elan. Ook Jos Stevens, die ook in een Lotus Elan reed, moest zich gewonnen geven en werd derde.

null

NEC Formula Renault 2.0
Met een prachtige uitremmanoeuvre in de Geert Timmerbocht trok Richard Verschoor in de NEC Formula Renault 2.0 de eerste plaats naar zich toe. Twaalf ronden lang had hij de Belg Gilles Magnus op de huid gezeten en vlak voor het ingaan van ronde veertien wist de Nederlander de Belg op prachtige wijze in de bocht te passeren. In de resterende drie ronden liet Verschoor zich de kaas niet meer van het brood eten en zegevierend ging hij over de finish. De Belg Magnus werd tweede en onze landgenoot Jarno Opmeer derde.

null

CIK-FIA Superkarts
Net als zaterdag wist Peter Elkmann de race van de Superkarts naar zijn hand te zetten. Direct vanaf de start nam hij de leiding en na enkele ronden was die al uitgebouwd tot vier seconden. Toen vond Elckmann het genoeg en consolideerde hij de voorsprong. Op de streep had hij uiteindelijk een gat van drie seconden op zijn landgenoot Andreas Jost.

null

Yamaha R3 Cup
Wat een spannende race was het in de Yamaha R3 Cup, een klasse met identieke motoren. Een kopgroep van bijna tien coureurs streed van start tot finish om de kopposities. Het was Ruben Doorakkers die daarbij zijn mannetje stond, want van de dertien ronden kwam hij zeven maal als koploper door. Ook bij de belangrijkste doorkomst, de laatste ronde, had Doorakkers koppositie en hij werd dan ook als winnaar afgevlagd. Het gat met zijn directe achtervolgers was erg klein. Vasco van der Valk werd tweede, Finn de Bruin derde en Robert Schotman vierde, allemaal op slechts drie-tiende van een seconde.

Gamma Racing Day 2017 op TT Circuit Assen

Nog maar een paar dagen voor de volgende trekking van de Staatsloterij. Ben je op vakantie? Geen probleem! Koop dan je lot online. Check HIER vrijblijvend de informatie.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS