Karting • Formula Zero

Jan Lammers: "Dit is de toekomst van de autosport"

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 4 augustus 2009 07:01 • Print artikel

DELFT - Het nieuwe waterstofvoertuig van Greenchoice Forze, het Formula Zero Team Delft, gaf het officieuze startschot van een nieuw seizoen nulemissie racen. Op het sportterrein van de TU Delft onthulden Ivo Opstelten, oud-burgemeester van Rotterdam, en coureur Jan Lammers het nieuwe wapen van het studententeam. Opstelten roemde het initiatief en zei vereerd te zijn samen met Lammers het startschot te mogen geven. Jan Lammers zag in het project 'de toekomst van de autosport'.

Vervolgens werd op spectaculaire wijze een rijdende demonstratie gegeven. Het enige autogeluid kwam daarbij van de piepende banden en de zoemende elektromotoren. Als enige uitstoot kwam er schoon water uit de waterstofkart. Na afloop dronken de gastsprekers een glaasje van dit water uit de uitlaat.

Het nieuwe wapen van Greenchoice Forze

Het raceteam heeft het doel de aankomende races zo veel mogelijk klimaatneutraal te winnen. Naast de aandrijving met behulp van een brandstofcel, is het bodywork van de kart bijzonder. Het bestaat voor meer dan 70 procent uit hernieuwbare materialen, zoals natuurlijke vezels en een speciaal door DSM ontwikkelde duurzame hars. Tevens wordt de CO2-uitstoot uit onder andere transport door honderd procent groene energieleverancier Greenchoice gecompenseerd.

Na een jaar pauze maken de Formula Zero-teams zich op voor een onderling duel. Wie is in staat om de winnaars van de Rotterdam FZ-GP, Greenchoice Forze (Delft, Nederland) en UnizartecH2 (Zaragoza, Spanje), te verslaan? Het Nederlandse team presenteerde recentelijk haar nieuwe bolide en deze belooft nog sneller te zijn. Maar ook het Spaanse team, Solvay Umicore Zero Emission Racing Team (Leuven, BelgiŽ) en Imperial Racing Green (Londen, Groot-BrittanniŽ) hebben niet stil gezeten. De eerste krachtmeting vindt plaats op donderdag 20 augustus op Mytchett Place in Londen.

Het Formula Zero Championship
Het Formula Zero Championship is de eerste racecompetitie waarbij op waterstof gereden wordt en waarbij er dus geen emissie is. De waterstof die de brandstofcel in de kart verbruikt, is op duurzame wijze opgewekt en dus niet schadelijk voor het milieu.

ď"We stoppen nooit", zijn woorden die onderdeel uitmaken van de genetische aard van Formula Zero. Wij zijn trots op de aankondiging van vier nieuwe races met de Europese Formula Zero-teams en dat bevestigd onze overtuigingĒ, zegt Formula Zero CEO Godert van Hardenbroek. ďDe mensen achter de teams hebben veerkracht getoond om deze races mogelijk te maken in een wereld die snel om ons heen veranderd. Vanwege de economische neergang en de veranderingen in de automobielindustrie hebben we een moeilijke periode achter de rug met het vinden van de juiste middelen. Maar veranderingen creŽren ook kansen voor nieuwe ontwikkelingen. Een interessant voorbeeld is de beslissing van BMW om te stoppen met F1 en niet met autosport in het algemeen, maar zij willen zich beter focussen op duurzaamheid. Wij zijn klaar om op deze behoefte in te spelen om zo onze rol in nulemissie racen te vergroten.Ē

De waterstofkart
De Greenchoice Forze kart heeft een topsnelheid van 120 kilometer per uur en accelereert in ongeveer vijf seconden vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur. Het continue vermogen van 8kW (11pk) - om twee elektromotoren te voorzien - wordt geleverd door een brandstofcel. Hierbij komt er alleen water uit de uitlaat. Dit water is nog zuiverder dan water uit de kraan.

Een andere innovatie is de mogelijkheid om remenergie terug te winnen en op te slaan. Hierdoor beschikt de kart over een tijdelijk boost-vermogen van 45 pk. Daarnaast is het aparte aandrijven van het linker- en rechter achterwiel opvallend. Door in de bocht het vermogen van beide wielen te variŽren, kan de kart sneller door bochten dan gewone karts.

De kart beschikt over geavanceerde elektronica om alle systemen aan te sturen en de veiligheid te garanderen. Tevens is er gebruikgemaakt van hoogwaardige, duurzame materialen zoals natuurlijke vezels, bijvoorbeeld vlas, en een speciaal door DSM ontwikkelde duurzame hars. Hiermee zal het bodywork voor meer dan zeventig procent uit hernieuwbare materialen bestaan.

Formula Zero team Delft
Het Formula Zero team Delft bestaat uit ongeveer veertig studenten van diverse studierichtingen van de Technische Universiteit Delft. Het studententeam heeft een kart ontwikkeld die met gebruik van brandstofceltechniek op waterstof rijdt. Door duurzaam te racen wil het team duurzame technologie ontwikkelen en op een aantrekkelijke manier presenteren.

Het team is formeel het allereerste waterstof-raceteam ter wereld en heeft in augustus 2008 in het centrum van Rotterdam de allereerste waterstofrace ter wereld gewonnen. Momenteel is het team dan ook aanvoerder van de Formula Zero klasse.

Naast racen is het team actief met het geven van presentaties en demoís zoals tijdens de afgelopen AutoRai 2009 en duurzame evenementen zoals SASBE 2009. Tijdens dit laatste evenement heeft kroonprins Willem-Alexander kennis gemaakt met het Greenchoice Forze team.

Kalender Formula Zero European Championship:
20-Aug-09 Formula Zero British GP, Mytchett Place (London)
23-Aug-09 Formula Zero Dutch GP, Kombikart Circuit Nieuw Zevenbergen (Oss)
29-Aug-09 Formula Zero Belgian GP, Circuit Horensbergdam (Genk)
03-Sep-09 Formula Zero Spanish GP, Motorland Aragon (AlcaŮiz)

HOME

Babe-box

Xtra

COLUMNS