Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Giovinazzi wint vanaf laatste startrij GP2 hoofdrace en vergroot spanning + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 3 september 2016 16:07 • Print artikel

MONZA - Prema-coureur en titelkandidaat Antonio Giovinazzi heeft voor thuispubliek op het circuit van Monza de GP2 hoofdrace gewonnen. De talentvolle Italiaan startte de race vanaf de laatste startrij nadat na de kwalificatie bleek dat zijn bandenspanning niet klopte waarna hij werd teruggezet. De debutant liet hierdoor echter het hoofd niet hangen, klom gedurende de dertig ronden tellende race gestaag op en profiteerde van een safetycar periode om in de laatste ronde de leiding te grijpen en zijn tweede overwinning van het seizoen te behalen. Zijn landgenoot en Russian Time-coureur Raffaelle Marciello finishte in Noord Italië als tweede terwijl Rapax-coureur Gustav Malja het laatste podiumplaatsje mocht beklimmen. Klassementsleider en Prema-teamgenoot van Giovinazzi, Pierre Gasly, die de race tot aan de safetycarperiode leidde, finishte als vierde en zag zijn voorsprong in het kampioenschap slinken naar 8 punten.

Bij de start van de negende ronde in het seizoen kwam pole-sitter Gasly redelijk weg. Het Red Bull-talent behield de leiding en dook als eerste de eerste chicane door maar werd bijna vanachter uit de race getikt door de te laat remmende Russian Time-coureur Markelov. Gelukkig konden beide echter door en na één ronde leidde Gasly, gevolgd door zijn landgenoot Arthur Pic, Artem Markelov, Sergey Sirotkin en Jordan King.

Hoewel Pic tot twee keer toe een inhaalpoging ondernam kwam de Rapax-coureut net tekort om voorbij te gaan aan de klassementsleider. De Fransman die wel veel posities wist goed te maken was de vanaf P8 gestarte Norman Nato. De Racing Engineering-coureur en Barcelona-racewinnaar wist in enkele ronden op te klimmen naar P4 om tot onder de achtervleugel van de op P3 rondrijdende Markelov te klimmen.

Vooraan profiteerde Gasly van de om P2 vechtende Pic en Markelov en in ronde 13 kwam de raceleider binnen om zijn zachte Pirelli's om te wisselen voor het medium rubber. Kort daarna ging het echter goed mis tussen Carlin-coureur Canamasas en Arthur Pic. De twee raakten elkaar in een bocht waarna Canamasas over de linkervoorband werd gelanceerd, een keer volledig over de kop ging waarna het duo in het grind tot stilstand kwam. Hierdoor was de wedstrijdleiding genoodzaakt de safettycar in de baan te brengen, maar ook dit ging in eerste instantie niet helemaal goed omdat deze Pierre Gasly oppikte in plaats van de op dat moment leidende Russian Time-coureur Rafaelle Marciello.

Nadat de wedstrijdleiding haar fout had hersteld, wat helaas wel wat raceronden koste, ging de race weer van start met een zes ronden durende sprintrace tot aan de vlag. Marciello was goed weg, gevolgd door Rapax-coureur Malja en de sterk naar voren opgeklommen Prema-coureur Antonio Giovinazzi. Terwijl Marciello vooraan de snelste ronde reed en op weg leek te zijn naar zijn tweede overwinning in de Series wist Giovinazzi in ronde 28 voorbij te gaan aan Malja aan het einde van het rechte stuk met behulp van zijn DRS.

Giovinazzi wist vervolgens het gat naar zijn leidende landgenoot te dichten en met nog één ronde te gaan verschalkte de Prema-coureur ook Marciello voor het ingaan van de eerste chicane. Deze stond Giovinazzi vervolgens niet meer af om voor een juichend thuispubliek zijn tweede overwinning van het seizoen te behalen.

UITSLAG GP2 hoofdrace, Monza, 3-9-2016:

1.Antonio Giovinazzi - Prema
2.Raffaele Marciello - Russian Time
3.Gustav Malja - Rapax
4.Pierre Gasly - Prema
5.Norman Nato - Racing Engineering
6.Lucas Ghiotto - Trident
7.Jordan King - Racing Engeineering
8.Mitch Evans - Campos
9.Oliver Rowland - MP Motorsport
10.Artem Markelov- Russian Time

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS