Autosport Internationiaal Singleseaters • Eurocup Formule Renault 2.0

Xclusief Jos Verstappen: "Hij spreekt de taal van het racen"

Uitgegeven door Casper Bekking • 8 november 2013 14:48

Na vijf succesvolle tests is een spannende tijd aangebroken voor vader en zoon Verstappen: de knoop moet worden doorgehakt voor het seizoen 2014. Wordt het MP Motorsport, KTR, Kaufmann Racing, Tech 1 of Koiranen? Met deze teams heeft de 16-jarige Max getest met de Formule Renault 2.0 en keer op keer maakte de jonge coureur veel indruk. Begin deze week werd op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps de laatste test afgewerkt, met het professionele topteam van Josef Kaufmann. In de komende weken valt de beslissing, waarna diverse tests gepland worden met het nieuwe team. Tijd voor een uitgebreide terugblik met vader Jos.


“We hebben met vijf teams getest op allerlei banden: in Engeland, Spanje, een dagje op Hockenheim, op de Hungaroring en op Spa”, blikte Verstappen terug tegenover RaceXpress.nl. “Zeker in het begin is het belangrijk dat hij zoveel mogelijk circuits leert kennen voor komend jaar. Vandaar dat we ook op Spa reden: het was weliswaar hondenweer maar nu kent hij het circuit wel. Eau Rouge is toch een belevenis, dat leer je niet op de pc of in de simulator. De meeste circuits kent hij van de computer maar in het echt is het toch heel anders. Je moet ervaring opdoen: onder- en overstuur voel je niet op de pc.”

's Neerlands meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden is onder de indruk van de snelheid die zoon Max tentoonspreidt: “Hij pakt het heel makkelijk op, dat is absoluut een voordeel. Ook dit team zei tegen me: de vaardigheden en het niveau dat hij pas in zijn negende dag in deze auto toont, is uitzonderlijk. Normaal zie je dat pas na een of twee seizoenen. Dat is natuurlijk top! Hij snapt ook echt waar het om gaat en wat van hem gevraagd wordt. Hij weet waar het team over praat.”


De oorzaak daarvan is volgens Jos helder: “Dat komt door de manier waarop ik van kleins af aan met hem ben omgegaan. Hij spreekt en begrijpt de taal van het racen. Net als bij elke sport moet je in de beginfase een bepaalde techniek aanleren, waarna het vervolgens draait om het verfijnen. Ik heb dat vanaf de eerste dag zo gedaan en daar heeft hij nu profijt van. Racen kan je tot op een bepaalde hoogte leren maar het laatste beetje moet echt uit hemzelf komen.”

De keuze voor de Formule Renault 2.0 is voor de hand liggend, zo legde Jos uit: “Dit is de beste opstapklasse: heel competitief en ook een mooie auto. Je moet van begin tot eind maximaal presteren, daar kan hij veel van leren. Wel is het een overweging om voor de start van het Eurocupseizoen enkele races in de NEC te rijden. Als Eurocupcoureur heb krijg je wildcards voor drie evenementen dus daarin kan hij waardevolle ervaring opdoen. Daar denken we wel over na en dat bespreken we ter zijner tijd met het door ons gekozen team.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS