Autosport NL • Dutch GT4

Eerste meters van nieuwe BMW M4 GT4 van Ekris Motorsport, eerste wedstrijd op Misano

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 augustus 2015 12:52 • Print artikel

ZANDVOORT – Een bijzondere primeur vond afgelopen zaterdag plaats op Circuit Park Zandvoort. Na maanden van ontwikkeling door Ekris Motorsport legde de Ekris M4 GT4 haar eerste kilometers af. De raceauto is bijna gereed voor deelname aan (inter)nationale kampioenschappen en lange-afstandsraces en om in de voetsporen te treden van de vorige generatie BMW M3 GT4, waarmee afgelopen jaren talrijke autosportsuccessen werden behaald. Het wedstrijddebuut van de Ekris M4 GT4 staat gepland voor het eerste weekend van oktober tijdens de Europese GT4-finaleraces op het Italiaanse circuit van Misano.

Ekris BMW M4 GT4

Sinds eind vorig jaar heeft Ekris Motorsport samen met gerespecteerde
partners gewerkt aan de ontwikkeling van de Ekris M4 GT4. Zij konden
daarbij rekenen op ondersteuning van SRO (Stéphane Ratel Organisation), organisator van hoog aangeschreven autosportkampioenschappen en wedstrijden. De BMW M4 vormt een ideale basis voor de raceauto en wordt aangedreven door een drie liter zes-in-lijn Twin Power Turbo motor welke standaard een vermogen van 430 pk levert.

Ekris Motorsport voerde een groot aantal aanpassingen uit om de auto
geschikt te maken voor races op het circuit. Zo ontwikkelde zij onder andere een afstelbaar race-onderstel, een uitlaatsysteem voorzien van high flow katalysatoren en werd verder het complete elektronische systeem geoptimaliseerd. Daarnaast werd de auto aerodynamisch geoptimaliseerd conform het GT4 reglement, uitgerust met mono-block remklauwen, ondersteund door een race-ABS.

Een brandstoftank van 120-liter maakt de multi-inzetbare bolide niet alleen geschikt voor nationale en internationale kampioenschappen, maar ook voor deelname aan lange-afstandswedstrijden zoals de 24H Series en het Duitse VLN-kampioenschap. Uiteraard is de M4 GT4 voorzien van diverse veiligheidsmaatregelen. Tot de uitrusting behoren onder meer een goedgekeurde rolkooi, gordels en racestoel, die voldoen aan de laatste veiligheidsstandaarden.

Ekris BMW M4 GT4

Ricardo van der Ende (meervoudig Europees GT4-kampioen en winnaar van
het Formule Ford Festival in 1999): “Met deze prachtige Ekris M4 GT4
hebben we onze jarenlange ervaring in de racerij in praktijk gebracht. Bij de ontwikkeling hebben we veel aandacht besteed aan de balans van de auto, zodat zowel professionele- als amateurrijders er goed mee overweg kunnen. De BMW M4 voldoet wat mij betreft het beste aan de GT4-filosofie, want de raceversie heeft heel veel overeenkomsten met het model dat in de BMW showrooms staat. Ik heb samen met Ekris Motorsport vele successen met de vorige generatie BMW M3 behaald, maar het is niet erg afscheid te moeten nemen nu ik weet wat er op mij te wachten staat.”

Het racedebuut van de Ekris M4 GT4 staat gepland voor het weekeinde van 3 en 4 oktober, tijdens de finaleraces van het Europees GT4 kampioenschap op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië. Racing Team Holland by Ekris Motorsport zal dan als eerste team de nieuwe M4 GT4 inzetten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS