DTM

DTM Zandvoort: Gaan Renger van der Zande en Nigel Melker voor spektakel zorgen?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 april 2011 15:48

Drie weken na de start van het nationale autosportseizoen met de Kruidvat Gillette Paasraces staat er van 13 tot en met 15 mei alweer een spectaculair evenement gepland op Circuit Park Zandvoort. Dan namelijk is de prestigieuze Duitse toerwagenserie DTM met de bijbehorende partnerseries te gast op het circuit in de duinen voor de tweede race van het seizoen. Met de indrukwekkende bolides van Audi en Mercedes-Benz, voorzien van krachtige vierliter V8-motoren, is de DTM altijd goed voor volop spektakel, en met de Nijmeegse coureur Renger van der Zande staat er dit jaar bovendien weer een landgenoot aan de start van de DTM-wedstrijden. Ook in de partnerseries komen Nederlanders in actie.

DTM Zandvoort

Alweer voor het elfde jaar komt de DTM naar Zandvoort en daarmee is de Nederlandse ronde het evenement buiten Duitsland met de langste traditie. Vele DTM-coureurs beschrijven Zandvoort als het mooiste circuit op de DTM-kalender, op geen enkel ander circuit bereiken de DTM-bolides in de loop van het seizoen hogere snelheden! Ook dit jaar weer staan er 18 auto’s aan de start van de DTM: de beide Duitse premium-merken Audi en Mercedes-Benz hebben elk negen auto’s ingeschreven. Mercedes-Benz is titelverdediger in de DTM, al is de rijderskampioen er dit jaar niet meer bij. Paul Di Resta promoveerde immers na het winnen van de DTM-titel van vorig jaar naar de Formule 1, waar hij dit seizoen in actie komt als coureur van Force India. Audi, dat van 2007 tot en met 2009 drie maal op rij de DTM-titel won, wil er alles aan doen om dit jaar het kampioenschap terug te halen.

Renger van der Zande RaceXpress 500

Van der Zande: “Vooral veel ervaring opdoen”
Vanuit Nederlands perspectief is de komst van Renger van der Zande natuurlijk interessant nieuws. De Nijmegenaar, die de afgelopen jaren successen behaalde in de Formule 3, staat dit jaar onder contract als DTM-coureur bij Mercedes-Benz. Hij bestuurt een C-Klasse uit 2008, ingezet door het Persson-team. “Natuurlijk gaat het er bij mij in het eerste jaar vooral om, veel ervaring op te doen”, zegt Van der Zande. De 25-jarige rijder kijkt uit naar de race op Zandvoort: “De tweede race van het seizoen wordt voor mij gelijk al een hoogtepunt, want het is altijd mooi om voor eigen publiek te rijden!”

Van der Zande is niet de enige DTM-debutant in het Mercedes-Benz-kader, want ook voor zijn Duitse teamgenoot Christian Vietoris is de serie nieuw. De derde AMG Mercedes C-Klasse van het Persson-team wordt ingezet voor de Schotse Susie Stoddart. Het Mücke-team brengt eveneens C-Klasses uit 2008 aan de start, en wel voor oud-Formule 1-coureur David Coulthard, in 1991 de allereerste winnaar van de Masters op Zandvoort, en de Duitser Maro Engel. Het HWA-team zet vier C-Klasses uit 2009 in voor de Canadees Bruno Spengler, de Britten Gary Paffett en Jamie Green en de Duitser Ralf Schumacher.

Bij Audi zijn er eveneens de nodige wijzigingen in de rijdersbezetting te noteren. Mike Rockenfeller, die vorig jaar de 24-uursraces van Le Mans en Daytona won, komt dit seizoen uit met een Audi A4 uit 2009 van het team Abt Sportsline, samen met de Brit Oliver Jarvis en de beide tweevoudig DTM-kampioenen Timo Scheider en Mattias Ekström. Het Phoenix-team zet twee auto’s uit 2008 in voor de Duitser Martin Tomczyk en de Zwitserse debutante Rahel Frey. Het Rosberg-team van oud-Formule 1-wereldkampioen Keke Rosberg heeft met de Portugees Filipe Albuquerque en de Italiaan Edoardo Mortara zelfs twee debutanten als coureurs. Albuquerque won vorig jaar de ‘Race of Champions’, Mortara komt als regerend kampioen in de Formule 3 Euro Serie naar de DTM.

Nigel Melker

Nederlanders kansrijk in partnerseries
Ook in de partnerseries van de DTM komen Nederlandse coureurs in actie. In de Formule 3 Euro Serie rijdt ondermeer Nigel Melker uit Barendrecht, die eerder deze maand op het circuit van Paul Ricard in Zuid-Frankrijk de eerste race van het seizoen op zijn naam wist te schrijven. Melker rijdt met een Dallara-Mercedes van het team Mücke Motorsport. Een van de rijders met een Dallara-Volkswagen van het regerend kampioensteam Signature is de Belg Laurens Vanthoor, die Zandvoort ook een beetje als zijn thuisrace beschouwt. Tot de deelnemers in de Duitse Porsche Carrera Cup behoort onze landgenoot Jeroen Bleekemolen, die altijd tot de kandidaten voor een plek op het podium behoort, en zeker op Zandvoort! Naast de Formule 3 Euro Serie en de Porsche Carrera Cup komt evenals in de afgelopen jaren ook de SEAT Leon Supercopa op Circuit Park Zandvoort in actie. De mogelijkheid bestaat dat er ook in deze klasse een Nederlander aan de start staat.

Drie dagen actie op Circuit Park Zandvoort
Als vanouds is er bij de DTM drie dagen lang volop actie op Circuit Park Zandvoort. Op vrijdag zijn er vrije trainingen van alle klassen en de kwalificatie van de Formule 3 Euro Serie. Op zaterdag zijn er opnieuw trainingssessies, waaronder de kwalificatie van de DTM, terwijl de Formule 3 al twee races afwerkt en de SEAT Leon Supercopa één wedstrijd op het programma heeft staan. Op zondag is er een volledig raceprogramma met wedstrijden voor de Formule 3 Euro Serie, de Porsche Carrera Cup, de DTM en de SEAT Leon Supercopa. Voor het publiek zijn er daarnaast volop activiteiten als handtekeningsessies, pitwalk, optredens en interviews met coureurs. Een niet te missen evenement dus, de DTM van 13 tot en met 15 mei op Circuit Park Zandvoort!

Voor meer informatie en toegangskaarten: www.circuit-zandvoort.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS