DTM

DTM-titelstrijd wordt een kraker op het pittoreske Spielberg, waar Timo Glock weer wil winnen!

Uitgegeven door Peter Vader • 22 september 2017 08:04 • Print artikel

De berg roept! Dit weekend is het DTM-circus op de Red Bull Ring in Spielberg in Oostenrijk van Red Bull F1-eigenaar Dieter Mateschitz te gast, voordat de laatste twee wedstrijden van het seizoen midden oktober in Hockenheim plaatsvinden. De grote vraag is: wie zal de DTM-titel winnen? Valt de beslissing in het pittoreske landschap van Steiermark, tijdens race 15 en 16 op de DTM-kalender?

spielberg
Spielberg, geliefd bij de DTM coureurs en het publiek

Er kunnen nog maximaal 112 punten worden verzameld. Slechts twee van de achttien DTM-coureurs maken theoretisch geen kans meer op het winnen van de titel. Realistische kansen worden nog steeds toebedeeld aan tien coureurs, spannender kan het niet zijn. Zal Mattias Ekström (136 punten) als lijstaanvoerder naar de seizoensfinale gaan? "Ik hou van Spielberg", aldus de enthousiaste Zweed, die woont in de Oostenrijkse stad Ellmau. "Het landschap van het Spielberg circuit is uniek, je kunt overal de hoge kwaliteitsnormen voelen. Rijden op de Red Bull Ring is altijd een geweldige ervaring. Het ritme en de hoogteverschillen van het circuit zijn echt leuk, en de gedeelten waar extreem wordt geremd zorgen voor spannende inhaal manoeuvres."

Het enthousiasme van Ekström is geen toeval, hij won in 2015 in de regen. Hij behaalde er zijn laatste pole-position en hij heeft ook het baanrecord op zijn naam staan. Met grote vreugde kreeg "Eki" het nieuws vorige week dat de controversiële prestatiegewichten met onmiddellijke ingang worden afgeschaft. "Ik heb altijd hiervoor gepleit. Ik ben er erg blij mee. Ik dacht alleen dat iemand een grapje met mij uithaalde. Voor mij was dit de beste beslissing in het seizoen tot nu toe."

null
Mattias Ekström

Lucas Auer (Mercedes-AMG / 127 punten), René Rast (Audi / 124 punten), Marco Wittmann (BMW / 115 punten) en Jamie Green (Audi / 113) zullen achter Ekström volgen. Audi en BMW hebben vier DTM-races gewonnen sinds de heropening van de Red Bull Ring in 2011. Mercedes-AMG is tot nu toe de grote winnaar.

"De Red Bull Ring is ongetwijfeld een van de mooiste racetracks ter wereld. Dit komt ook door de omgeving. Het is allemaal heel ontspannen en mooi. In 2013 behaalde ik mijn eerste DTM podium daar. Vorig jaar stond ik zelfs bovenaan het trapje", zegt Timo Glock, die met 108 punten als zevende staat geklasseerd. Hij is ook opgelucht dat de discussie over de prestatiegewichten een zaak van het verleden is. Ondanks dat de BMW-coureurs coureurs op het laatst de lichtste auto hadden. "Je moet het zo simpel mogelijk houden. Daarom is de beslissing goed. Natuurlijk zou ik graag de berg met 20 kilo minder op willen rijden, maar we moeten in het groot denken.'

Op de Nürburgring behaalde Mercedes-AMG onlangs een viervoudige en een dubbele overwinning. In Spielberg is de lokale held de troefkaart. Lucas Auer ligt slechts negen punten achter Ekström. "Natuurlijk kijk ik uit naar mijn thuisrace. Ik heb heel veel ronden op dit circuit gereden. Ik denk dat het circuit vrijwel het beste in Europa is. Een evenement waarin iedereen zich comfortabel voelt. Ik ben erg gemotiveerd, hoewel het vorig jaar moeilijk was - dat is geen geheim", zei de Oostenrijker, die vorig jaar slechts 16e en 21e werd.

lucas auer
Lokale held Lucas Auer

In het fraaie berggebied van Steiermark is de Red Bull Ring met zijn 700 meter de geografisch hoogst liggende racebaan op de DTM-kalender, bovendien de bij de rijders tot meest populaire baan uitgeroepen. Het circuit, ongeveer 50 kilometer van Graz, is technisch geavanceerd. Het is 4.326 kilometer lang en heeft ongewoon grote verschillen in hoogte en hellingen van maximaal twaalf procent.

De toeschouwers kunnen uitkijken naar een geweldig raceweekend met een aansprekend randprogramma. Naast de DTM zijn de auto's van het Europese Formule 3 Kampioenschap en de Audi Sport TT Cup aanwezig. Tijdens de pitwalk op zondag verschijnt de Oostenrijkse zanger en songwriter Leo Aberer. De ARD zendt de eerste race op zaterdag uit om half drie en de tweede race op zondag om drie uur 's middags. Alvast de groeten uit Spielberg!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS