DTM

Drama voor Mercedes in slotronden DTM Zandvoort, Jamie Green niet te evenaren

Uitgegeven door Dirk Kempen • 17 juli 2016 14:53 • Print artikel

Jamie Green pakte zijn eerste DTM overwinning van het seizoen voor het team van Audi Sport Team Rosberg. Met deze fraaie zege stijgt de Engelsman naar de tweede plaats in de tussenstand van het DTM kampioenschap voor 2016. De tweede DTM race van het weekeinde in Zandvoort kende drama op het einde voor Mercedes Benz. De race duurde voor twee van hun rijders enkele ronden te lang want Robert Wickens en Christian Vietoris verloren veel plaatsen in de laatste ronden en vielen hierdoor ver terug in de einduitslag.


Green kwam goed weg bij de start. Achter Green ging de start van de als derde geplaatste Christian Vietoris niet zoals gewenst. Met veel wielspin kwam de Duitser van zijn plaats, maar de schade viel mee, hij verloor slechts één plaats. In het achterveld werd Maximilian Götz van de baan geduwd door Mike Rockenfeller. Beiden konden hun race vervolgen. Timo Scheider kreeg een tik van Augusto Farfus bij het ingaan van de Gerlachbocht waardoor Scheider spinde en even later zijn race moest beëindigen. Hiervoor kreeg Farfus een drive through penalty van de wedstrijdleiding.

Vooraan ging Robert Wickens, winnaar van de race op zaterdag, voorbij aan Gary Paffett voor plaats twee. De Canadees naderde Green tot op een halve seconde. De Brit maakte zijn auto erg breed waardoor Wickens hem niet kon passeren. Paffett sloot hierdoor aan bij het leidende duo. Even later gingen Green en Wickens tegelijk naar binnen voor de verplichte pitstop. Het team van Audi wisselden de banden van Green één seconde sneller dan het Mercedes team van Wickens, waardoor Green de leiding behield.


Na de pitstops had Green een voorsprong van 2,8 seconden op Wickens en Paffett. De pitstop van Götz ging niet volgens de planning. In de ronde na zijn stop stond de Duitser naast de baan, door een afgelopen voorwiel. Rene Rast, invaller voor de geblesseerd geraakte Tambay, ging als een van de laatste coureurs naar binnen voor zijn pitstop. Rast was in de ronden vóór de stop beduidend langzamer dan zijn concurrenten. Hij leidde een lange trein coureurs. In die trein kreeg Tom Blomqvist een duw van Lucas Auer. Blomqvist ging voorbij aan de Oostenrijker maar kreeg hierbij wel een stevige waarschuwing van de wedstrijdleiding. Even later ging Auer voorbij aan Martin Tomczyk met een erg late remactie in de Tarzanbocht.

In de slotronde sloeg het drama toe voor Mercedes. De nummers twee en vier in de race verloren veel plaatsen. Wickens, op plaats twee, ging door het grind en moest de pits in, waardoor hij veel kostbare punten voor het kampioenschap aan zijn neus voorbij zag gaan. Vietoris, op plaats vier, had een probleem met zijn ophanging en moest opgeven. Green won de race met een voorsprong van 9,7 seconden. Gary Paffett en Edoardo Mortara werden tweede en derde.

De beste BMW rijder van de tweede DTM race op Zandvoort werd net als de eerste race op zaterdag, Marco Wittmann. Na zijn fraaie tweede plaats in de eerste race, eindigde Wittmann de tweede race als vierde en blijft hierdoor leider in het kampioenschap voor Green en Mortara.

Stand DTM Kampioenschap 2016 na dit weekend :

1 Marco Wittmann 105
2 Jamie Green 98
3 Edoardo Mortara 88
4 Robert Wickens 83
5 Paul di Resta 74

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS