Dakar

Truck van Dakar Team de Rooy plet auto: "Als die man niet bij de deur had gestaan, was hij morsdood geweest"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 januari 2018 13:07 • Print artikel

Het was nog maar de tweede dag in de 2018 Dakar Rally, en er is nog maar 300 kilometer geracet, maar de verschillen in het klassement zijn nu al aanzienlijk. Dakar Team de Rooy doet mee om de prijzen. Federico Villagra en Ton van Genugten deden in de loodzware tweede etappe goede zaken. De Argentijnse coureur van Team De Rooy finishte met de tweede tijd, op 3.25 van etappewinnaar Eduard Nikolaev. Van Genugten werd vijfde, op 20 minuten. De derde vrachtauto van Artur Ardavichus maakte een afschuwelijk moment mee.

Dakar Team de Rooy

Het zijn de duinen in de Ica-woestijn die het verschil maken. De voorgaande jaren gingen de eerste etappes van de Dakar Rally over snelle WRC-paden en ging het om seconden, hooguit minuten. Nu wordt de top 10 in het klassement van de trucks al na twee etappes gescheiden door 48 minuten. “Toch wil ik niet nu al te veel naar die verschillen kijken”, zei Ton van Genugten, die vijfde staat op 20.50. “De komende dagen krijgen we nog veel meer duinen. Eén keer goed vast komen te zitten en je bent een uur kwijt.”

Federico Villagra sloeg een belangrijke slag in de duinen door als tweede te finishen. De Argentijn kreeg in de totaaltijd 10 minuten terug van de organisatie wegens het slordig aangegeven waypoint in de eerste etappe. In het klassement staat de Argentijn daardoor nu derde op 9.33 van Kamaz-rijder Nikolaev.

Minder goed verging het Artur Ardavichus. De Astana-rijder van Team De Rooy verloor anderhalf uur in de duinen. Er ging van alles mis, vertelde navigator Serge Bruynkens. “Het was een dag die heel mooi had kunnen zijn. Het liep vrij goed, totdat we niet boven kwamen op een duin. We draaiden terug en precies in ons pad staat een auto die nog gebouwd is door Jurgen (Damen, de omgekomen navigator van onder anderen Gerard de Rooy en Koen Wauters, red.), met de rijder ernaast. Remmen gaat niet, sturen gaat niet, het was een onvermijdelijke impact: wij pletten die auto. Als die man niet bij de deur had gestaan, was hij morsdood geweest. De deur heeft de auto van het duin geduwd. Dat was zijn redding. Het was een afschuwelijk incident, dat bij ons alle drie heel hard binnen is gekomen. Ik ben er nog altijd niet goed van.” In het klassement bezet Ardavichus nu de veertiende plaats, op 1.36.13.

De derde etappe begint in het bivak van Pisco. De route slingert 296 kilometer door de duinen om bij Ica te finishen. Daarna is er nog een verbinding van zo’n 200 kilometer naar San Juan de Marcona.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS