Dakar

Tom Coronel: "Mama mia, wat een duinen! Ik heb nog nooit zo’n zware duinenetappe meegemaakt"

Uitgegeven door Johan Vis • 11 januari 2018 10:31

AREQUIPA – Tim en Tom Coronel hebben de langste dag van de Dakar Rally 2018 zonder al te grote problemen doorstaan. In totaal stond er 267 kilometer proef op het programma, opgesplitst in twee delen. Het eerste deel – nog eens vijftig kilometer door de Peruviaanse woestijn – eiste opnieuw veel slachtoffers. Onder meer Peugeot-topper en titelkandidaat Sebastien Loeb moest na twee incidenten opgeven. Zelfs voor dertienvoudig Dakar-winnaar Stephane Peterhansel was het afzien: “Het was extreem lastig”, zei de Fransman. “Dit waren de lastigste duinen van deze Dakar. Als je eenmaal vast staat, dan kom je er nooit meer uit!”

Tim Tom Coronel Dakar 2018
Waar de ene na de andere deelnemers opnieuw in grote problemen kwam, was de tweeling prima onderweg. Toch moesten ook Tim en Tom enkele malen uit de auto om de Jefferies Buggy uit het mulle zand te bevrijden. “Mama mia, wat een duinen. Niet normaal!”, zei Tom na de etappe. “Ik begrijp dat ze de duinensectie van deze etappe maar vijftig kilometer lang hebben gemaakt. Het was ongelofelijk zwaar. Dit is mijn vijfde Dakar maar ik heb nog nooit zo’n zware duinenetappe meegemaakt. Ongelofelijk. Ook wij stonden twee keer vast. De eerste keer raakten we een plaat kwijt. Bij de tweede keer heb ik een plaat geleend bij gast die honderd meter verderop ook vast stond. Ik heb een hele berg 150 meter verplaatst voordat we weer door konden, niet normaal! Maar we zijn er, dat is het belangrijkste. En met de auto hadden we nauwelijks problemen dus dat belooft wat voor de komende dagen.”

In het tweede deel van de proef werd het nog even spannend toen de broertjes door een miscommunicatie in de cockpit plotseling op de zijkant lagen. Maar ook daardoor lieten ze zich – zoals we van de Coronelletjes gewend zijn – niet uit het veld slaan. Tim legt uit: “We lagen midden op het pad waar iedereen overheen moest. Dat was dus een geluk bij een ongeluk. De mannen achter ons hadden twee opties: of ze kwamen ons helpen, of ze bleven wachten tot ze een ons wogen. Dus dat kwam goed uit. Ton van Genugten heeft ons weer op vier wielen geholpen. Ik heb iedereen die geholpen heeft uitgenodigd voor een biertje in het bivak. Al met al hebben we een uurtje verloren maar daarvoor en daarna ging het prima. De problemen met de auto van de eerste dagen zijn opgelost dus niets aan het handje.”

Voor de thuisblijvers was het lastig om Tim en Tom te volgen, het tweetal kwam namelijk niet terug op de timing van de organisatie: “We gaan onderzoeken waardoor dat veroorzaakt werd. Maar anders blijven we lekker onder de radar vliegen!”, sloot Tim met een knipoog af.

Etappe 6
Verbinding > 445 km - Special > 313 km
De deelnemers verlaten Peru en de woestijn en vertrekken richting bergen. De route wordt sneller en de omgeving wordt indrukwekkender, maar er is geen tijd om van het uitzicht te genieten. De tweede getimede sectie van de dag begint bij het Titicaca-meer en brengt de deelnemers naar zo’n 2.500 meter hoogte. Gelukkig staat de rustdag voor de deur, zodat de coureurs kunnen acclimatiseren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS