Dakar

Teambelangen in de autosport: Zege opgeven in het belang van het team

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 januari 2016 17:35

Sensationele bijna-etappewinst voor Van Genugten. Bij het ingaan van de geneutraliseerde zone in de zevende etappe van de Dakar leek zich een daverende sensatie te voltrekken. Ton van Genugten noteerde de snelste tussentijd van de dag. Maar in de laatste 100 kilometer van de etappe moest Van Genugten zijn kansen op de etappezege opgeven, omdat het teambelang voor ging en hij moest stoppen om teamgenoot Federico Villagra te helpen bij het wisselen van een band.

Petronas Dakar Team de Rooy Iveco Ton van Genugten

De lekke band kostte Van Genugten 9 minuten en dus zijn kans om de etappe te winnen. “Het is jammer dat we moesten stoppen om Federico te helpen, want we gingen als een speer,” zei Van Genugten. “Maar dat is wel onze belangrijkste taak: Gerard en Federico helpen als dat nodig is. We konden hem niet laten staan. Weten dat we in staat zijn om een etappe te winnen, is super. We hebben ons uitstekend vermaakt.”

Van Genugten ging als dertiende van start en had binnen 20 kilometer al de eerste te pakken. Bij kilometer 50 liet Maurik van den Heuvel de TonTrans-equipe netjes passeren en voor het einde van het eerste deel van de proef gingen er nog twee Tatra’s aan. Dat deze proef Van Genugten goed lag was eerder al gebleken: op hetzelfde traject, maar dan de andere kant op, werd hij een paar dagen geleden derde. Nu kwam Van Genugten aan de finish met de snelste tussentijd. Tussen het Boliviaanse deel van de proef en het Argentijnse lag een stuk van zo’n 100 kilometer verbinding, waar Van Genugten voor de zekerheid een langzaam leeglopende band wisselde. “Maar toen we de bocht om reden, zagen we Villagra staan, die hetzelfde idee had. Allebei de linkerachterband. Daar hadden we dus ook al geholpen met wisselen.”

Met de wetenschap dat hij de snelste tussentijd had, ging Van Genugten het tweede deel van de special in, vastbesloten om voor zijn eerste etappeoverwinning te gaan. Die had er ook zeker ingezeten als 50 kilometer voor de finish Villagra geen lekke band had gekregen. “Ik moest stoppen,” zegt Van Genugten, met toch wel een beetje spijt in de stem. “In de haast ging het wisselen niet goed en daarmee verloren we allebei tijd. Jammer. Echt jammer. Maar we hebben een supermooie dag gehad en we weten nu dat het erin zit. We gaan het gewoon nog een keer proberen.”

De lekke band kostte Van Genugten 9 minuten, maar door het wegvallen van de Tsjech Kolomy uit de top van het klassement klom hij wel een plaatsje. Als zevende heeft hij nu een achterstand van 29 minuten op klassementsleider Peter Versluis en ruim 23 minuten op zijn kopman Gerard de Rooy.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS