Dakar

Slechte kwaliteit van de brandstof geeft nieuwe Renault problemen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 januari 2015 16:46

IQUIQUE - Problemen met een verstopt brandstoffilter hebben een nieuwe top tien klassering voor Mammoet Rallysport voorkomen in Le Dakar 2015. Martin van den Brink, Peter Willemsen en Richard Mouw waren met de nieuwe Renault vrachtwagen op weg om net als zaterdag, toen de formatie als zeven eindigde, een plaatsje bij de beste tien te veroveren. In de slotfase van de achtste rit, het tweede deel van de marathon etappe, ging het echter mis voor Van den Brink en zijn mannen.

Mammoet Rally Power Dakar Rally

"We lagen prima op koers voor een goede uitslag. Op 100 kilometer voor de finish begon de truck in te houden en stopte uiteindelijk. Het brandstoffilter bleek verstopt. We hebben de boel schoongemaakt. Pascal de Baar was inmiddels bij ons gekomen en heeft nog even geholpen. We reden vervolgens samen verder. Bij CP5 hebben we de zaak nog gecontroleerd en gingen toen de duinen in."

De stop bij het vijfde controlepunt was niet de laatste keer dat Martin van den Brink en zijn co-piloten de cabine moesten verlaten. "We zijn voor en in de duinen nog vier keer gestopt om het filter schoon te maken."

Slechte kwaliteit
Volgens de Harskamper is de slechte kwaliteit van de brandstof de oorzaak van de verstopping. "Dat is een gegeven. Daar kunnen we niets aan veranderen. wij moeten daar op anticiperen door te zorgen dat we ook met een mindere kwaliteit dieselolie kunnen rijden. De kwaliteit kunnen we niet veranderen. Wij moeten het systeem beter maken, zodat we er wel mee kunnen rijden."

"In volle galop van grote hoogte"
De lichte teleurstelling voor het missen van een mogelijk zesde top tien plaats in de Dakar Rally van 2015 maakte echter al snel plaats voor enthousiasme. "In het laatste stuk naar Iquique is er een hele lange afdaling. We kwamen van grote hoogte in volle galop naar het bivak toe. Al die mensen die daar stonden te juichen zorgden voor een fantastisch beeld. Dat maakt op zo'n moment alles weer goed."

Driften voor enthousiaste fans
Martin van den Brink had vervolgens nog een kleine toegift in petto voor de enthousiaste Chilenen. "We hebben de truck nog even vol laten driften voor een groep mensen met een Nederlandse vlag. Het waanzinnige enthousiasme van die mensen geeft ons ook de nodige inspiratie en motivatie om door te gaan."

Volgens Martin van den Brink ligt Mammoet Rallysport nog altijd op koers om haar doel te bereiken. "We willen de finish halen en regelmatig in de top tien rijden. Dat lukt heel aardig tot nu toe. We hebben laten zien dat de snelheid er goed in zit. Nu en in de toekomst moeten we de technische gebreken zien op te lossen. Pascal heeft inmiddels een mooi schriftje met opdrachten voor Mario Kress en zijn mannen."

Maandag is het rustdag in Iquique. De trucks en de auto's blijven in het bivak. De motoren en quads rijden wel. Voor Mammoet Rallysport is er van een echte rustdag echter geen sprake. "We rijden niet, maar we moeten met z'n allen volle bak aan het werk", aldus Martin van den Brink, die ondanks de problemen aan het eind van de middag (plaatselijke tijd) in het bivak arriveerde.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS