Dakar

Risicovolle overlevingstocht voor Bernhard ten Brinke in Marokko "Niet snel opgeven"

Uitgegeven door Johan Vis • 9 oktober 2014 06:34

In de openingsfase van de Oilibya Rallye du Maroc mengden Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul zich in het gevecht om de etappezege. Na 45 kilometer zakte het rempedaal van hun Toyota plotseling diep weg en begon het duo ongevraagd aan een overlevingstocht over ruim 250 kilometer. “Door de bergen en over de snelle gravelpaden met remmen op maar drie wielen. Behoorlijk spannend”, typeert Bernhard ten Brinke de vijfde dag.

Bernhard ten Brinke Rally van Marokko


De Rally van Marokko dook vandaag de bergen in tussen Zagora en Marrakech. De snelheden lagen hoog tijdens de voorlaatste etappe over 302 kilometer. Door de hoogteverschillen kreeg de techniek van de Toyota Hilux het zwaar te verduren en dan vooral het remsysteem. “In de bergen had ik opeens geen remmen meer”, vertelt Bernhard.

'Niet snel opgeven'
Met een snelle inspectie onder de auto werd het euvel snel gevonden: de ontluchtingsnippel van één van de achterremmen bleek losgelopen en spoorloos. “Opgeven doen we niet zo snel, dus hebben we één leiding provisorisch afgekoppeld.” Met remmen op drie wielen in plaats vier moest het Nederlands-Belgische de resterende 257 kilometers op eieren lopen. Bernhard had al zijn wagenbeheersing nodig om de balans te vinden tussen zo hard mogelijk rijden en voorkomen dat de Toyota aan het rollen zou slaan bij een harde remactie.

“We hebben vandaag een heel gevecht geleverd, maar we zijn zonder verdere schade aan de finish gekomen”, aldus de coureur die rijdt met steun van Eurol, Multicycle, Bribus Keukens, Bribus Extra, Etna, Autototaal en Logisz. Een 20e plaats in het dagklassement bleek het maximaal haalbare in de vijfde etappe die werd gewonnen door Overdrive teamgenoot Giniel de Villiers.

'Auto is competitef'
“Tom en ik balen flink, want Giniel laat met zijn zege zien hoe competitief de auto is. Morgen gaan we er nog een keer goed voor zitten.” Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul verspeelden vandaag hun derde plaats in het algemeen klassement en zijn nu terug te vinden op een verdienstelijke vijfde plaats. Morgen vormt een special over 113 km rond Marrakech de finale van deze zesdaagse mini Dakar.

Uitslag 5e etappe Oilibya Rallye du Maroc
1. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (Toyota) 3u51min51
2. Orlando Terranova/Rolando Graue (Mini) +4min08
3. Nani Roma/Michel Perin (Mini) +4min49
20. Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul (Toyota) + 44min39

Tussenstand Oilibya Rallye du Maroc (na 5 van 6 etappes)
1. Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Mini) 14u46min56
2. Orlando Terranova/Rolando Graue (Mini) +1min15
3. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (Mini) +37min26
5. Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul (Toyota) + 1u05min58

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS