Dakar

Retourtje Bolivia voor Erik van Loon: "Over alle Mini's worden extra onderdelen verdeeld"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 januari 2015 10:39

Het zit als een mantra in het hoofd van Erik van Loon: nog een tandje eraf, geen fouten maken, heel houden de boel. Het werkt. Van Loon verloor een plaatsje in het klassement, maar had dat ingecalculeerd. Met de zesde plaats kan hij prima leven. In de zesde etappe van de Dakar 2015 zette hij de negende tijd neer.

Erik van Loon Dakar 2015

Het eerste deel van de 277 kilometer lange proef tussen Antofagasta en Iquique begon met een snel stuk van 56 kilometer. Van Loon vloog er met zijn Mini overheen met snelheden die goed waren voor de vijfde tussentijd. “Maar het was best tricky,” vertelde hij. “Het roadbook was niet nauwkeurig genoeg om vol gas te blijven doorjassen. Nadat we hard door een paar gaten waren gestuiterd die niet stonden aangegeven en nadat ik een paar concurrenten langs de kant zag staan, heb ik gas terug genomen. Je kunt ook niet bijna 300 kilometer voluit gaan.”
Het gevolg was dat anderen wat konden inlopen op Van Loon en zijn navigator Wouter Rosegaar. Bernhard ten Brinke bijvoorbeeld, die Van Loon daarmee weer passeerde in het klassement. “Dat had ik wel verwacht, dat Bernhard me weer voorbij zou gaan. Misschien alleen nog niet vandaag, want hij startte achter een Kamaz. Ik kan er niet mee zitten.”

De motorrijders hebben hun rustdag in Iquique, maar de auto’s en trucks niet. Voor hen staat de marathonetappe op het programma. Voor de auto’s is dat een retourtje Bolivia. Van Loon is benieuwd. “Het geeft een nieuwe dimensie aan de wedstrijd. We moeten de banden aanmelden en laten merken, zodat er niet stiekem extra banden kunnen worden gebruikt. Over alle Mini’s worden extra onderdelen verdeeld. Verder neem ik alleen een klein tasje met een schone onderbroek mee. Of er behoudend zal worden gereden nu er een avond geen service is, betwijfel ik. Er rijden er een paar rond die voor het klassement geen rol van betekenis meer spelen, maar die voor de dagsuccessen gaan. Die kunnen zich wat permitteren. Er gaat zeker wat gebeuren morgen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS