Dakar

Raketstart Bernhard ten Brinke in de Dakar Rally: "Niet overdreven hard gereden, maar ook niet stilgestaan"

Uitgegeven door Johan Vis • 7 januari 2018 06:10

Bernhard ten Brinke is de Dakar Rally 2018 gestart met een sterk resultaat. De Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa finishte de eerste special stage naar Pisco over 31 kilometer als tweede achter teamgenoot Nasser Al-Attiyah. De openingsproef was weliswaar kort, maar niet gemakkelijk en dus is Bernhard zeer content met de tweede plaats. “We zijn bij de les, dat is vandaag gebleken”, concludeerde Bernhard ten Brinke tevreden.

Bernhard ten Brinke

Na de ceremoniële start in Lima, de hoofdstad van Peru, waarbij de gepassioneerde Dakar fans iedere deelnemer hartstochtelijk uitzwaaiden, wachtte na een verbindingsroute van 273 kilometer de eerste beproeving van de 40ste Dakar Rally. Bernhard en zijn Franse navigator Michel Perin gingen als negende auto van start in hun krachtige Toyota HiLux.

“Zo konden we een beetje afkijken hoe de andere rijders de duinen namen.” Want duinen vormden het hoofdgerecht van deze etappe. En hoewel met 31 kilometer tamelijk kort, bleek het parcours rondom Pisco zowel voor rijder als navigator een aantal serieuze uitdagingen te bevatten.

Goede keuzes
“Een paar duinen bleken tijdens het afdalen net even steiler dan gedacht. De felle zon bemoeilijkte bovendien het zicht”, vertelde Bernhard vanuit het bivak. “Op 3 punten was het roadbook onduidelijk maar maakte Michel de goede keuzes. De sporen liepen dan bijvoorbeeld naar rechts, maar we moesten links aanhouden. En aan de finish levert je dat een tweede plaats op.”

Aan de finish gaven Bernhard en Michel slechts 25 seconden toe op hun Toyota-teamgenoten Nasser Al-Attiyah en Matthieu Baumel. En dat zonder alle snelheid en vermogen van de Toyota HiLux aan te hebben gesproken. “We hebben niet overdreven hard gereden, maar ook niet stilgestaan. Het ging lekker; we zijn de rally goed begonnen!”

267 km duinen
Morgen wacht een ‘rondje Pisco’ met nog veel meer duinen over liefst 267 kilometer. Bernhard en Michel starten als tweede auto in hun Gazoo Racing Toyota. “We hoeven gelukkig niet te openen, dat doet Nasser. Voor het ideale was ik morgen misschien liever als 6e of 7e gestart. Hoe dan ook; ik heb nu al zin in morgen. Het belooft een serieuze etappe te worden.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS