Dakar

Pascal de Baar houdt Mammoet Rallysport in top tien in eerste deel marathonrit

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 januari 2017 18:50 • Print artikel

UYUNI - Het eerste deel van de marathon-etappe kende gemengde gevoelens voor Mammoet Rallysport. Pascal de Baar behield zijn riante klassering in de top tien. Martin van den Brink toonde aan over voldoende snelheid te beschikken. Een technisch probleem kostte hem echter een half uur en voorkwam een uitslag in de top vijf. Nadat de organisatie zondagavond al een aanpassing in de proef voor maandag doorvoerde werd het parcours voor de trucks net voor de start opnieuw aangepast. Voor de vrachtwagens bleef er maandag nog slechts 141 kilometer op snelheid over. Martin van den Brink zorgde op het tweede deel van de marathonetappe voor een daverende verrassing. We blikken nog even terug op het eerste deel van de marathon-rit, waarin Van den Brink en Pascal de Baar.


Martin van den Brink speelt geen rol meer in het klassement. Na twee etappes met heel veel problemen moet de Harskamper zich richten op een dagsucces. Dat zat er maandag niet in. Van den Brink begon als 36e aan de etappe en eindigde als 23e. De coureur in de Renault Sherpa moest 35 minuten en 23 seconden toegeven. ,,We hadden een goed ritme en het gevoel was goed. Helaas kregen we een probleem met één van de banden. Er lekte een naaf en dat gat moesten we zien te dichten om grotere problemen te voorkomen."

´We hadden als vijfde kunnen eindigen´
Onder aanvoering van de Tsjechische monteur Daniel Kozlovský slaagden de mannen van Mammoet Rallysport glansrijk in dat streven. ,,Het is geen groot probleem, maar het kostte wel een half uur," aldus een balende Van den Brink. ,,We hadden zonder dat tijdverlies rond de vijfde plaats kunnen eindigen. Dan had ik een beter gevoel gehad.´´
In het bivak van Uyuni moesten Martin, Marcel Blankestijn en Daniel vervolgens de handen uit de mouwen steken. De teams hadden na het eerste deel van de marathon-etappe geen serviceploeg tot hun beschikking. ,,We gaan nu eerst die lekkage verhelpen en dan de truck verder prepareren voor de etappe van dinsdag."

Martin en zijn manschappen verheugden zich op het tweede deel van de marathon. De etappe van bijna 500 kilometer was koren op de molen van de Harskampse trucker. Maar ook dat feestje gaat niet door. De achtste etappe is namelijk (wegens de onbegaanbare paden) ook ingekort. Voor de trucks zelfs behoorlijk ingekort. ,,We hebben het nog niet gehoord, maar daar balen we wel van. Ik had gehoopt op een lange etappe. Als de truck en wij in orde zijn dan kunnen we vooral op de zware proeven het verschil maken. Nou ja, dan moeten we maar weer een dag verder kijken."

Pascal de Baar zesde algemeen
Een schrale troost voor de teameigenaar vormde de tiende plaats van Pascal de Baar. ,,Daar zijn we natuurlijk tevreden mee. Prettig dat Pascal nog altijd ruim in de top tien staat.´´ De snelle assistent van Mammoet Rallysport eindigde maandag als tiende en staat in het klassement zesde op 37.18 minuten achter klassementsleider Gerard de Rooy. Morgen verslag deel 2 van de marathon-etappe.

Koopjedeal


De nieuwste deals met grote kortingen! Elke dag nieuwe aanbiedingen overzichtelijk weergegeven en altijd up-to-date. Profiteer hier van hoge kortingen op deze koopjes. Bekijk de dagaanbiedingen van dit moment!!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS