Dakar

Mammoet Rallysport sluit Dakar af met feestelijke huldiging in Buenos Aires

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 januari 2015 13:22

BUENOS AIRES - Mammoet Rallysport heeft met een prachtige teamprestatie de Dakar Rally 2015 in het slot gegooid. In de laatste (ingekorte) etappe buffelden Martin van den Brink en Pascal de Baar zich naar een uitstekende negende en elfde positie.

De dertiende en laatste etappe in de Dakar Rally had niet veel meer om het lijf. Door de hevige slagregens werd de klassementsproef van 174 kilometer ingekort tot een sprintje van 34 kilometer. Martin van den Brink en Pascal de Baar lieten zich op de slotdag echter nog één keer van hun sterke kant zien. Het duo van Mammoet Rallysport baarde opzien en toonde vooral karakter en tactisch inzicht.

Na de problemen met het stuurhuis in de twaalfde etappe waren Martin en Pascal gedwongen om van respectievelijk de 41e en 40e positie te starten. Het Mammoet-duo liet zich daardoor niet ontmoedigen. De rallyrijders toonden strijdlust en verbaasden vriend en vijand door met de negende en elfde tijd richting het finishpodium in Buenos Aires te rijden

,,Glibberig en glad, maar niet gevaarlijk''

In de dertiende etappe kwamen de doorzetters en rallyrijders boven drijven. Op een spekglad parcours hielden heel rijders hun voertuig niet onder controle. ,,Het was een spectaculaire proef. Het was glibberig en glad, maar niet echt gevaarlijk,'' aldus Martin van den Brink, die 6.18 moest toegeven op winnaar Hans Stacey. De Harskamper genoot na afloop volop van de indrukwekkende inhaalrace. ,,We hebben wel twintig trucks ingehaald. Niet normaal meer wat er allemaal gebeurde op de route.'' ,,Het was spekglad en er lagen veel trucks in de sloot,'' zo had monteur Richard Mouw gezien vanaf de rechter stoel in de cabine van de Renault-truck

,,Twee Mammoet-trucks door een weiland. Prachtig!''

De opmars van Martin en Pascal leek halverwege te stokken. ,,Er stonden heel veel trucks stil op een smal pad. Er was iemand vanaf gegleden, die de weg blokkeerde voor de rest.'' Voor Van den Brink was dat het sein om de Mammoet-trein op een ander spoor te zetten. ,,Ik zag dat er naast de opstopping een weiland was. We zijn zo'n tweehonderd meter off-piste gereden en waren iedereen voorbij die daar stil stond. Pascal kwam achter ons aan en zo reden we vanaf de 40e plaats naar een top tien positie. Ja, dat was een mooi staaltje teamwork,'' aldus een lachende Martin van den Brink. ,,We ploegden met twee Mammoet trucks dwars door het weiland. Prachtig!''

'Als helden ontvangen'

De twee Renault-trucks van Mammoet Rallysport koersten vervolgens naar de rgentijnse hoofdstad. De equipe met startnummer 513 eindigde in het algemeen klassement uiteindelijk als 17e. De achterstand op winnaar Airat Mardeev bedraagt na dertien klassementsproeven 11 uur 7 minuten en 29 seconden. Pascal de Baar, die zijn rol als snelle assistent met de gebruikelijke liefde en volle overgave vervulde, kwam in de eindrangschikking terecht op plaats 31. De rallyrijder uit Beekbergen had ruim 29 uur meer nodig voor alle proeven dan de ijzersterke Rus in de Kamaz.

In Buenos Aires volgde de beloning voor twee weken ploeteren in Chili en Argentinië. Martin van den Brink, Peter Willemsen, Richard Mouw, Pascal de Baar, Wouter de Graaff en Martin Roesink werden, in aanwezigheid van tientallen fans van Mammoet, als helden ontvangen tijdens de podiumceremonie. De medaille, die alle deelnemers ontvangen als ze de rally volbrengen, vormde het tastbare bewijs voor een bewonderenswaardig staaltje doorzettingsvermogen. ,,De monteurs van Mario Kress Adventure en van Mammoet Rallysport hebben ons in de race gehouden,'' zo maakte Martin al eerder deze week duidelijk. Op het podium deelden zij dan ook, volledig terecht, in de ongeremde vreugde van Mammoet Rallysport.

Het rallyteam heeft na het traditionele slotfeestje alle tijd om weer op krachten te komen. De formatie keert woensdag vanuit Argentinië terug naar Nederland. Donderdagavond is er een feestje in Harskamp. ,,We zijn heel blij met deze prestatie. Het doel was om met twee trucks de finish te halen. Dat is gelukt en dat willen we met familie, vrienden sponsors en fans vieren,'' aldus Martin van den Brink.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS