Dakar

Groot machtsvertoon bezorgt Loeb etappewinst en klassementsleiding, noodweer zorgt voor chaos

Uitgegeven door Johan Vis • 10 januari 2017 22:44 • Print artikel

SALTA – Met groot machtsvertoon in de achtste etappe pakte Sebastien Loeb zowel de etappewinst als de leiding in het algemeen klassement van de Dakar Rally 2017 bij de auto’s. De Fransman zette een succesvolle aanval in ondanks de zware weersomstandigheden op zijn teamgenoot Stephane Peterhansel, die daarbij als tweede eindigde op 3 minuut 35 seconden achterstand.

dPeugeot Sport Loeb

Voor de start van de achtste etappe moest de Dakar-organisatie opnieuw ingrijpen vanwege de slechte weersomstandigheden richting het Argentijnse Salta. Zo lag er na CP1 en de tankzone een geneutraliseerd deel, waardoor de special stage in twee stukken was opgedeeld.

Ook in het tweede deel van de special stage zorgde noodweer voor de nodige chaos. Zo waren toegangswegen richting Salta onbegaanbaar vanwege de vele modderstromen, waarbij diverse deelnemers in de klassementen tegen problemen aanliepen. Zo werd er een noodbivak opgericht bij de plaats Tilcara, zo’n 200 kilometer voor Salta.

Cyril Despres, die veel tijd verloor op zijn teamgenoten Loeb en Peterhansel in het algemeen klassement in de achtste etappe, zorgde hij ervoor dat Peugeot opnieuw een 1-2-3 scoorde deze Dakar Rally.

In het eerste deel van de special stage reden Mikko Hirvonen, vierde, en Giniel de Villiers, met een vijfde positie, al op achterstand van de latere etappewinnaar Sebastien Loeb. Het tijdsverlies bij de finish was voor de Fin uiteindelijk 8 minuten en 14 seconden, terwijl de Zuid-Afrikaan zelfs 11 minuten en 57 seconden moest toegeven.

Bij de start van de achtste etappe had Nani Roma de derde positie in het algemeen klassement nog in handen. Echter bij de finish moest de Spanjaard genoegen nemen met de zevende positie in de etappe en zijn derde positie afstaan aan Despres.

Erik van Loon en Wouter Rosegaar finishten op de vijftiende positie in de achtste etappe, nadat ze net geen half uur verloren op etappewinnaar Loeb. Op moment van schrijven zijn Maik Willems in de andere Toyota Hilux en de gebroeders Coronel nog onderweg in de achtste etappe.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS