Dakar

Generale repetitie voor Team XDakar in Marokko

Uitgegeven door Johan Vis • 9 oktober 2013 12:25

Team XDakar start aanstaande woensdag met een meerdaagse test in de Marokkaanse Sahara. In deze test worden de trucks en de HRX Ford voor de laatste keer dit jaar getest in extreme omstandigheden in aanloop naar Le Dakar 2014.

Erik van Loon

Voor Erik van Loon zijn de kilometers het belangrijkste: "In de auto gaat het super tussen Wouter en mij. Ik ben er ook van overtuigd dat er genoeg snelheid in de HRX Ford zit om mijn doel in Dakar te verwezenlijken, top tien rijden. In Spanje zaten we in de buurt van de Mini's en door veel kilometers te rijden, kunnen we daar nog dichterbij komen. In Marokko kunnen we veel doen, er liggen hoge duinen maar ook rivierbeddingen en rotsige ondergronden. We kunnen dus echt alles testen daar zonder de druk en de risico's van een wedstrijd."

Na de vorige test in Marokko is er veel veranderd aan de trucks: "We hebben de stand van de schokbrekers aangepast zodat de klappen beter worden opgevangen en we meer snelheid kunnen houden. Dat hebben we al geprobeerd en werkt goed, maar we weten nog niet precies hoe dat voelt in de woestijn. Dus ook de trucks moeten zoveel mogelijk kilometers maken om optimaal voorbereid te zijn voor Le Dakar. Door de aanpassingen aan de schokbrekers gaan wij ook op zoek naar de goede afstelling. Die hadden we vorige keer een heel eind gevonden, dus hopelijk kunnen we daarin snel stappen zetten en kunnen we lange afstanden gaan rijden," aldus Frits van Eerd.

XDakar heeft bewust gekozen om zelf te testen in Marokko en niet deel te nemen aan de OiLibya Rallye die een week later wordt verreden in hetzelfde gebied. Peter van den Bosch: "Het voordeel van een eigen test is dat we zelf de dagen in kunnen delen, onze eigen proeven kunnen uitzetten en daarin voldoen aan de behoeftes die we hebben om te testen. Het is natuurlijk ook nuttig om te weten waar je staat ten opzichte van de concurrentie, maar ik denk dat het voor het team een goede keuze is om een vrije test te houden. We hebben de OiLibya een aantal keer gereden, dus we kennen de omgeving en we weten dat we in feite alles kunnen testen daar. Van onze deelnames hebben we de roadbooks bewaard, hiermee bouwen Wouter en Charly de stages op en hebben we uiteindelijk een soort van onze eigen XDakar Rally."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS