Dakar

De Russen (voor één dag) verslagen, Hans Stacey: "Ik had mijn remmen zo heet gestookt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 januari 2015 08:26

Termas de Río Hondo - Na tien etappes scoorde het Iveco/DeRooy/Petronas team een prachtige een-twee overwinning. Vanaf het begin van de snelle etappe, een soort WRC-proef, nestelden zowel Hans Stacey als Gerard de Rooy zich aan kop. Het werd even spannend toen tussentijden van Hans en daarna ook Gerard niet meer zichtbaar werden, maar aan de finish bleek dat beide coureurs in hun Iveco vrachtwagens geen problemen kenden een uitstekend resultaat hadden geboekt.

null

Uitsluitend vrolijke gezichten in het Iveco-kamp. In de elfde etappe van Salta naar Termas de Río Hondo over 194 kilometer lieten zowel Stacey als De Rooy zien waartoe ze met hun Iveco Powerstar in staat zijn. Hans noteerde een winnende tijd van 2:08:11 uur, met een gemiddelde van 91 km/uur. Gerard volgde op slechts 1:10 minuut. Als derde kwam Nikolaev over de streep, gevolgd door Viazovich en Marcel van Vliet. De rest van het veld volgde met kleine verschillen, maar de overwinning was binnen, evenals een fraaie tweede plaats. Pep Vila met de Trakker servicetruck kwam als 13e over de streep met een achterstand op Hans van slechts 7:49 minuut.

Het nadeel van de snelle WRC-proeven is dat de verschillen klein zijn en er in het algemeen klassement dus nauwelijks wijzigingen optreden. Mardeev staat nog steeds eerste maar heeft toch weer een paar minuten toegegeven op Nikolaev die na de 11e etappe nog slechts 11:11 minuut achterstand heeft. Of hij het nog kan redden tot aan Buenos Aires is de vraag maar het blijft in elk geval spannend tot de laatste special, net als vorig jaar.

Stacey heeft goede zaken gedaan voor zijn positie in het algemeen klassement. Hij staat nu nog maar 8:51 minuut achter Sotnikov. Met nog twee etappes te rijden lijkt de vijfde plaats in het eindklassement nog mogelijk. "Met 14 jaar rally-ervaring zijn dit eigenlijk mijn proeven. Lekker gereden, maar toch hadden we nog wat beter gekund. Halverwege de proef had ik mijn remmen zo heet gestookt dat ik het even wat rustiger aan moest doen. Ik heb nog wel drie keer aan de kant gestaan om een Toyota jeep voorbij te laten die continue op zijn Sentinel bleef drukken. En vervolgens kwam hij telkens niet. Nadat Gerard en ik Loprais voorbij waren gereden liet Gerard me een aantal kilometers verder ook voorbij en kon de snelheid weer wat omhoog omdat we uit het stof kwamen."

Hans vervolgt bevlogen: "Vervolgens heb ik in het laatste deel nog bijna 30 kilometer achter de KAMAZ van Mardeev gereden. Hoe vaak ik ook mijn Sentinel gebruikte, hij ging niet aan de kant. Als ik al die kleine tegenslagen optel hadden we nog wel twee minuten uit kunnen lopen en dat is nodig wil ik de vijfde plaats in het eindklassement nog kunnen pakken."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS