Dakar

Dakar 2018: Nederlandse coureur knalt op overstekend hert: "Enorme klapper! Wonder boven wonder heb ik niets"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 12 januari 2018 14:48 • Print artikel

De zesde etappe van de Dakar Rally, de laatste voor de rustdag, was niet de dag van Maikel Smits. Het scheelde een haartje of de motorrijder had de finish niet gehaald. Een overstekend hertje tijdens de eerste proef in Bolivia dwong Smits tot een noodstop die uitmondde in een fikse crash. "Het was een enorme klapper, maar wonder boven wonder heb ik niks."

Maikel Smits Dakar 2018

De motor was een beetje krom, maar Smits kon er wel de voor de motorrijders ingekorte etappe mee uitrijden. Op het gemak, want niet veel later kwam hij ook nog bijna in aanvaring met twee honden die op het parcours liepen. "Het stikt hier van de loslopende honden. Ik heb het gas dicht gedraaid en ben heel rustig naar de finish gereden. Het verbaast me dat ik nog 54ste ben geworden. Dat is beter dan ik had verwacht."Ondanks dat hij maar een kort nachtje had gehad in Arequipa "nog geen vier uur" ging het prima met Smits. Van de lange verbinding naar de start, die vanwege mist en regen een eind verderop was gelegd, had hij weinig last. "Maar de special, die sloeg nergens op. Alleen maar snelle paden, alles vol gas. Dat is sowieso al niks voor mij. Op het eerste stuk dat een beetje technischer was, met allemaal gaten en kuilen, stak er ineens een hertje over. In een reflex ben ik vol in de
remmen gegaan en stuurde ik de motor weg. Het achterwiel schoot in een gat en ik werd er met een highsider afgegooid."

Ondanks de mindere dag kan Maikel Smits tevreden terugkijken op zijn eerste Dakar-week. Hij gaat de rustdag in op de 34ste plaats en is daarmee de best geklasseerde Nederlandse motorrijder. "Het gaat boven verwachting goed. Ik heb ook echt zin in de tweede week. Maar ik ben nu wel toe aan de rustdag. Even een beetje bijkomen en weer opladen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS